Ondanks corona is markt eendenvlees goed

De afzet van eendenvlees loopt goed. De opbrengstprijs voor eendenhouders is de afgelopen maanden gestegen naar zo'n 1,50 euro per kilo. Dat was ook hard nodig om de stijgende prijzen van voer en energie goed te maken.

Ondanks+corona+is+markt+eendenvlees+goed
© Fotografie Twan Wiermans

De houderij van vleeseenden vormt in Nederland een kleine sector. Er zijn verspreid over het land ongeveer 45 eendenhouders. Ze maken allemaal deel uit van een integratie waarvan slachterij Tomassen Duck-To in Ermelo de ketenregisseur is. Zo'n 90 procent van het geproduceerde eendenvlees vindt zijn eindbestemming in het buitenland.

Na de start van de coronacrisis stagneerde de verkoop van eendenvlees wereldwijd. Voor slachterij Tomassen was dit het signaal om tijdelijk te stoppen met het opzetten van kuikens in de stallen van de aangesloten eendenhouders. 'Blijven produceren was niet zinvol. We hadden al te maken met grote voorraden en overvolle vrieshuizen', vertelt directeur-eigenaar Gertjan Tomassen van Tomassen Duck-To.

Voor eendenhouders had de tijdelijke productiebeëindiging grote financiële gevolgen. Ook al omdat de overheid liet weten geen specifieke steunmaatregelen voor eendenhouders te nemen. Enkele bedrijven stopten definitief met de eendenhouderij.


Goede afzetmarkt

De opzetstop duurde vijf maanden. In de tweede helft van augustus werden voorzichtig weer kuikens opgezet. En in oktober 2020 kwam slachterij Tomassen weer met vers eendenvlees op de markt. Op dat moment zag de internationale afzetmarkt er redelijk goed uit. Groothandels, foodservice en horeca in binnen- en (in meerderheid) buitenland kochten weer volop eend nadat een groot deel van de coronabeperkingen was verdwenen.

Gunstig voor de eendenhouderij in Nederland was ook dat ondertussen een paar buitenlandse verwerkers van eendenvlees definitief de deuren hadden gesloten. In Engeland stopte Cherry Valley met het slachten van eenden en in Duitsland sloot Wichmann een eendenslachterij.


Nieuwe coronabeperkingen zorgden later in het najaar wederom voor verstoringen van de afzet die in de loop van dit jaar opleefde. Tegelijkertijd kregen eendenhouders te maken met oplopende voer- en energieprijzen, waardoor de kostprijs stijgt.

Nog steeds is corona een factor die de verkoop van eendenvlees in diverse landen parten speelt. Vooral als overheidsmaatregelen gevolgen hebben voor de horeca, merkt slachterij Tomassen Duck-To dat direct. 'Onze afzetmarkt in Nederland is beperkt. Toch begon die dit jaar weer aardig te lopen. Nu horecabedrijven om vijf uur 's middags de deuren moeten sluiten, verkopen we in Nederland bijna geen eendenvlees meer', zegt Tomassen.


Gevolgen van vogelgriep

De uitbraken van vogelgriep in meerdere West-Europese landen hebben op verschillende fronten ook gevolgen voor de eendenhouderij. In Nederland zijn twee bedrijven met vleeseenden geruimd door vogelgriepuitbraken. Enkele eendenhouders in Duitsland die hun slachtrijpe dieren aan Tomassen Duck-To leveren, mogen door de uitbraken in het land geen nieuwe eenden opzetten. Daardoor is de aanvoer van eenden bij de slachterij kleiner dan gebruikelijk.

Een ander gevolg van vogelgriep is dat afnemers in met name Zuidoost-Azië hun grenzen hebben gesloten voor eendenvlees uit de Europese Unie.

In aanloop naar de feestdagen heeft Tomassen Duck-To het druk met het verwerken van alle orders. Ze zijn afkomstig uit onder meer Scandinavië, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en het Verenigd Koninkrijk.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  50 %
Meer weer