Hans Grootenhuis: 'Indoor eendenkroos sluit kringloop melkveehouderij'

Eendenkroos helpt melkveehouders om eigen eiwit te telen en meer zelfvoorzienend te worden. Rinus&Hans BV uit het Overijsselse Delden ontwikkelde hiervoor een indoor teeltsysteem. Hans Grootenhuis geeft uitleg.

Hans+Grootenhuis%3A+%27Indoor+eendenkroos+sluit+kringloop+melkveehouderij%27
© Pixabay

Waarom eendenkroos?

'Eendenkroos kan in Nederland heel praktisch worden geteeld, in een dusdanige hoeveelheid dat we geen soja hoeven te importeren. Eendenkroos bestaat immers in de droge stof voor 40 procent uit eiwit. Er was echter nog geen goed en efficiënt teelt- en oogstsysteem. Na succesvolle ontwikkelingen en innovaties elders, hebben we twee jaar aan ons automatische teelt- en oogstsysteem voor eendenkroos gewerkt. Dat wordt volgend jaar als pilot opgezet.'

Stoppen met soja is geen doel op zich, maar snel oplossen van het stikstof- en fosfaatprobleem geeft boeren ruimte en rust

Hans Grootenhuis, Rinus&Hans BV uit Delden

Wat voor systeem is dit?

'Omdat eendenkroosteelt buiten lastig is vanwege seizoens- en weersinvloeden, wordt het een indoor systeem. In de pilot willen we het hele jaar rond produceren en optimaliseren. Dat doen we in een verticale teelt met 50 centimeter tussen de bakken. Licht, temperatuur, voeding en oogsttijdstip worden gecontroleerd en voederwaarde, vertering en voertesten beoordeeld.'


Dat vraagt veel energie?

'We zien een goede combinatie met mestvergisting op bijvoorbeeld een melkveebedrijf. De warmte en energie die daarbij vrijkomen, kunnen voor zo ver nodig voor de eendenkroosteelt worden benut. Het digestaat in verdunde vorm is de voedingsbodem voor het eendenkroos.

'Bovendien worden broeikasgassen als ammoniak en methaan opgevangen en kan kooldioxide gebruikt worden om de groei te bevorderen. Zo kunnen we in onze installatie jonger of ouder eendenkroos oogsten, om het effect hiervan te zien op de methaanvorming in de pens.'


Wat verwacht u van de opbrengst?

'We denken dat er 500 gram per vierkante meter per dag kan worden behaald. Bij een systeem van twintig bakken hoog is dit dus 10 kilo per vierkante meter. Dan is 1.000 hectare voldoende om de totale soja-import te vervangen. Dat lijkt veel, maar bij de10.000 hectare kas in Nederland is dit een plus van slechts 10 procent.'


Kan dit op boerenniveau?

'We denken aan een Deltaplan, waarbij het landelijk middels subsidies snel wordt uitgerold. Dat kan bijvoorbeeld door groepen boeren of samen met tuinders. Bij de uitrol op boerderijniveau heb je te maken met een vergunningentraject dat soms lang duurt. Stoppen met soja is geen doel op zich, maar het snel oplossen van het stikstof- en fosfaatprobleem in Nederland geeft de boeren ruimte en rust.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer