Eenden aan de antibioticaregistratie

Dierenartsen registreren vanaf 1 juli de antibioticalevering aan eendenbedrijven in de antibioticadatabase van de pluimveesector. Het laatste deel van 2021 wordt gezien als pilot.

Eenden+aan+de+antibioticaregistratie
© Pixabay

Dat meldt pluimveestichting Avined. De eendensector is de enige pluimveesector waar het antibioticagebruik nog niet wordt bijgehouden. Volgens Avined is deze registratie voor de eendenhouders een kans om aan te tonen dat het antibioticagebruik laag en verantwoord is.

Dit jaar is een pilotjaar en wordt bekeken hoe de antibioticaregistratie goed kan worden geborgd. Avined zal in 2022 voor eendenhouders individuele antibioticarapporten opstellen. Ook worden na 2021 de antibioticagegevens jaarlijks anoniem gedeeld met Stichting Diergeneesmiddelenautoriteit.


Europese verordening

Met ingang van januari 2022 wordt de Europese verordening EU 6/2019 van kracht. Hierin staat dat alle Europese landen het gebruik van antimicrobiële middelen voor dieren gaan monitoren. Daarbij wordt die monitoring uitgebreid met antimycotica, coccidiostatica en antivirale middelen.

Een rapportageplicht van het gebruik in het voorgaande jaar bij alle runderen, kalveren, varkens, vleeskuikens en kalkoenen geldt vanaf 2024. Die plicht is er vanaf 2027 ook voor eenden, geiten, schapen, ganzen, leghennen, kweekvis en paarden voor de vleesproductie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  11° / 1°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 6°
  70 %
 • Zaterdag
  10° / 5°
  30 %
Meer weer