SMK komt met maatlat paardenstallen

Ondernemers kunnen hun paardenstal vanaf 1 januari aanmelden voor de Maatlat Duurzame Veehouderij. Deze maatlat van certificeringsinstantie SMK wordt gebruikt om de bouw en verbouw van integraal duurzame stallen te stimuleren.

SMK+komt+met+maatlat+paardenstallen
© Nieuwe Oogst

Na een openbare hoorzitting heeft het College van Deskundigen Dierlijk de eisen vastgesteld. Het certificeringsschema bestaat uit eisen op zeven thema's: dierenwelzijn, diergezondheid, ammoniak, fijnstof, klimaat, brandveiligheid en bedrijf & omgeving. Per keuzemaatregel kunnen punten worden verdiend en per thema moet een minimaal aantal punten worden behaald.

Eigenaren van stallen die het MDV-certificaat ontvangen, kunnen deelnemen aan de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Naast de keuzemaatregelen zijn er door de overheid een aantal randvoorwaarden gesteld om voor de MIA\Vamil-regelingen in aanmerking te komen. Deze randvoorwaarden zijn in het certificatieschema opgenomen.


Minimale leefruimte

Zo moet de minimale leefruimte per paard 12,3 vierkante meter bedragen en per pony 9 vierkante meter. Voor merries met veulens moet hier nog twee derde van deze oppervlakte bij. Verder moet 10 procent van de dierplaatsen groter zijn uitgevoerd dan deze minimale eisen.

Bij een individuele huisvesting zonder vaste uitloop moet voor 20 procent van de dierplaatsen een buitenuitloop aanwezig zijn van tenminste 15 bij 7,5 meter. Bij deze huisvesting met vaste uitloop moet de buitenuitloop voor minimaal 5 procent van de dierplaatsen aanwezig zijn. Verder moeten alle dieren op het bedrijf worden gehuisvest met zicht op andere paarden binnen 30 meter en moeten ze via tenminste twee wanden van het verblijf vrij zicht hebben.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer