Strengere+eisen+maatlatstal+in+2020
Nieuws
© Twan Wiermans

Strengere eisen maatlatstal in 2020

Voor maatlatstallen in de rundvee- en varkenshouderij gaan waarschijnlijk in 2020 strengere eisen gelden. Dat blijkt uit de gepubliceerde nieuwe conceptregeling Maatlat Duurzame Veehouderij (MDV) 13.

Een van de belangrijkste wijzigingen is dat voortaan ook bronmaatregelen moeten worden meegenomen. Volgens DLV Advies hebben de gewijzigde regels grote gevolgen voor de rundvee- en varkenssector. In veel gevallen moet er sprake zijn van een dubbel Groen Label (GL)-stalsysteem, wat extra investeringen met zich meebrengt.

Dat is het gevolg van de extra eis dat ook bronmaatregelen moeten worden meegenomen. De fiscale regelingen zijn echter ongewijzigd. Een DLV Advies-woordvoerder denkt dat het voor sommige ondernemers verstandig is om dit jaar nog met de huidige MDV-regeling mee te doen. Wel is haastige spoed zelden goed, de bouw van iedere stal is maatwerk en vraagt daarom om weloverwogen keuzes.

Fiscale regelingen

Veestallen die het certificaat MDV ontvangen, kunnen deelnemen aan de fiscale regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil). Voor melkveestallen is er een koppeling met de Regeling groenprojecten en tevens kunnen veehouders met een MDV-certificaat in aanmerking komen voor het Borgstellingsfonds.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  6° / -2°
  10 %
 • Zaterdag
  7° / -3°
  10 %
 • Zondag
  5° / -1°
  10 %
Meer weer