Hennep kan langdurig tot 15 ton CO2 per hectare opslaan

Hennep absorbeert tussen 8 en 15 ton CO2 per hectare geoogst product, rekening houdend met een gemiddelde stro-opbrengst van 5,5 tot 8 ton per hectare.

Hennep+kan+langdurig+tot+15+ton+CO2+per+hectare+opslaan
© Han Reindsen

CO2 kan langdurig worden vastgelegd als het als grondstof voor duurzame goederen wordt gebruikt. Hennep is een multifunctioneel gewas met veel verwerkingsmogelijkheden. Bij bouwmaterialen blijft CO2 lang gebonden.

In opdracht van de branchevereniging Vlas en Hennep.NL berekende adviesbureau CLM hoe hennep en vlas een rol kunnen spelen in het klimaatbeleid, in het licht van het toekomstige landbouwbeleid. CLM raamde de broeikasgasemissies per hectare van hennep op 1,5 ton CO2-equivalenten per hectare. Bij een opbrengst van 5,5 tot 8 ton hennepstro per hectare wordt er 9 tot 13 ton CO2 vastgelegd.


Hennepstro

De vezels en snippers die na verwerking vrijkomen uit het hennepstro kunnen worden gebruikt in duurzame producten, waardoor langdurige vastlegging (meer dan tien jaar) van CO2 plaatsvindt. Denk aan de verwerking van hennep in bouwmaterialen en textieltoepassingen. Wel moet nog rekening worden gehouden met de CO2-emissies van het verwerkingsproces.

Sinds het Klimaatakkoord van Parijs is de bijdrage die de landbouw kan leveren in de duurzame vastlegging van CO2 in bodem en gewassen een potentiële inkomstenbron, op voorwaarde dat het langer dan tien jaar gebeurt. Door het potentieel van hennep om CO2 langdurig vast te leggen, kan het gewas in de toekomst nog interessanter worden.

De meerwaarde van een lagere CO2-uitstoot is nog niet vertaald in financiële waarde. Deze wordt dan ook nog niet meegenomen in de prijsvorming van producten gemaakt van hennep tegenover producten vervaardigd van fossiele grondstoffen. Als de vastlegging van CO2 financieel kan worden gewaardeerd, kunnen het saldo en de verwerking worden verbeterd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  21° / 11°
  20 %
 • Maandag
  25° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  22° / 15°
  50 %
Meer weer