Groene Brigade gaat helpen bij hennepbestrijdingsproject LLTB

De LLTB speelt al jaren een belangrijke rol in de hennepbestrijding in het Limburgse buitengebied. Dit jaar slaat de LLTB de handen ineen met provincie Limburg en de Limburgse veiligheidsregio's om samen te werken aan een veiliger buitengebied. De provincie heeft toegezegd dat de Groene Brigade gaat meehelpen bij het hennepbestrijdingsproject van de LLTB.

Groene+Brigade+gaat+helpen+bij+hennepbestrijdingsproject+LLTB
© Michel Wolf

De Groene Brigade wordt gevormd door enkele buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) en ziet toe op de kwaliteit en leefbaarheid van het Limburgse buitengebied. Stroperij en illegaliteit in het buitengebied vormen de aandachtspunten voor de brigade.

De boa's maken in hun dagelijks werk gebruik van drones. Die dronevluchten kunnen vanaf nu mede worden ingezet voor het hennepbestrijdingsproject van de LLTB.


Belangrijkste schakel

'De belangrijkste schakel bij het opsporen van hennep in het buitengebied vormen nog altijd de agrarisch ondernemers. Hennepteelt tussen de mais en asperges leidt elk jaar weer tot ergernis en schade. Als LLTB willen we deze criminele activiteit een halt toeroepen. Dat kan alleen met hulp van de agrarisch ondernemers', zegt LLTB-voorzitter Léon Faassen.

De samenwerking met boeren en tuinders is essentieel

Léon Faassen, voorzitter LLTB

'Ik roep dan ook alle LLTB-leden met mais en asperges op hun perceelsgegevens door te geven aan de LLTB en deze velden te markeren met een oranje baken.'


Oranje jerrycan

De oranje bakens spelen al sinds de start van het hennepbestrijdingsproject een grote rol. De agrarisch ondernemer meldt zijn percelen aan bij de LLTB en plaatst in die percelen een oranje baken (jerrycan). Dit baken staat op een paal van minimaal 4 meter in het perceel op een afstand van 50 tot 100 meter zichtbaar vanaf de weg. Het baken wordt over het algemeen direct na de laatste onkruidbestrijding geplaatst.

Met dit oranje baken geeft de ondernemer aan dat hij meedoet aan het project en dat het perceel wordt gecontroleerd op de aanwezigheid van hennep. Het baken zorgt voor zichtbaarheid en herkenbaarheid. Niet alleen voor de politie vanaf de grond en vanuit de lucht, maar ook voor mogelijke henneptelers.


Bevindingen registreren

Ondernemers die meedoen aan het project, zijn verplicht hun percelen te controleren op hennep en hun bevindingen te registreren. Wordt er toch hennep aangetroffen, dan wordt de ondernemer in eerste instantie niet als verdachte gezien.

Faassen: 'De inzet van de oranje bakens en de controles door de politie werpen vruchten af. Het aantal gevonden hennepplanten is de laatste jaren gedaald. Maar er worden nog steeds hennepplanten gevonden en we kunnen deze vorm van criminaliteit niet zelf stoppen. Daarom zijn we blij met de hulp van de Groene Brigade.


Werkwijze

Vanwege de capaciteit van de beschikbare personele inzet en een efficiënt vluchtplan van de drones van de Groene Brigade worden de aangemelde percelen zoveel mogelijk geselecteerd en geclusterd op basis van vluchtmogelijkheden en beschikbare informatie.

Dit betekent dat er voorafgaand aan een vlucht contact wordt opgenomen met agrarisch ondernemers, zodat zij ervan op de hoogte zijn dat er over hun perceel wordt gevlogen. Wanneer de agrarisch ondernemer dan nog aanvullende informatie heeft, kan hij dit doorgeven.


Verdachte situaties melden

'De samenwerking met boeren en tuinders is essentieel om het planten van hennep tegen te gaan op de velden', zegt Faassen. Hij roept ondernemers op verdachte situaties, ook anders dan de hennepteelt, te blijven melden bij de politie.

'Nu staat de illegale hennepteelt weer in the picture, maar meldingen over dumpingen van drugsafval en inbraken komen ook nog steeds binnen bij de LLTB. Blijf alert en maak er een melding van, als er zich iets vreemds voordoet. Samen staan we sterk tegen criminaliteit op het platteland.'


Aanmelden hennepbestrijdingsproject kan tot 1 juni

LLTB-leden die willen deelnemen aan het hennepbestrijdingsproject, kunnen zich aanmelden tot 1 juni. Dit kan door het formulier dat zij deze week hebben ontvangen, zorgvuldig in te vullen en retour te sturen aan de LLTB. Vooral de perceelscoördinaten moeten correct worden vermeld. Het plaatsen van een baken maakt een ondernemer niet automatisch deelnemer aan het project. Distributie van de oranje jerrycans vindt plaats via de LLTB-regio's. Ondernemers krijgen bericht waar ze hun baken op kunnen halen. Uiteraard kunnen bakens die voorgaande jaren zijn gebruikt, ook nu weer worden hergebruikt. Deelname aan het hennepbestrijdingsproject is gratis.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  2° / -3°
  10 %
 • Vrijdag
  0° / -4°
  10 %
 • Zaterdag
  2° / -4°
  20 %
Meer weer