Studies VS: hennep waardevol landbouwgewas voor biodiversiteit

Industriële hennep heeft veel potentie. De volledige plant kan worden gebruikt in uiteenlopende toepassingen. Daarnaast is hennep waardevol voor de biodiversiteit.

Studies+VS%3A+hennep+waardevol+landbouwgewas+voor+biodiversiteit
© Inagro

Hennep heeft een beperkte behoefte aan bemesting, kent weinig ziekten en plagen waardoor gewasbeschermingsmiddelen niet nodig zijn en heeft door het diepe wortelstelsel een positieve invloed op de bodem en de volggewassen. Enkele studies tonen aan dat hennep ook interessant is voor de biodiversiteit.

Onlangs toonden twee Amerikaanse studies aan dat bijen fan zijn van de hennepplant. De aanwezigheid van deze nuttige insecten zou kunnen verbazen, want hennep is eigenlijk van de wind afhankelijk voor bestuiving. Hierdoor zijn de bloemen van hennep weinig opvallend. Maar beide studies tonen aan dat bijen wel degelijk door de bloemen worden aangetrokken. Het Belgische onderzoekinstituut Inagro heeft dit jaar ook geconstateerd.


Bijensoorten

In de studies uitgevoerd in Colorado werden 2.245 insecten geteld en geïdentificeerd. Van deze insecten waren 86 procent bijen die de hennep voornamelijk bezochten tijdens de bloeipiek van de hennepbloemen. Niet alleen de honingbij was present, maar ook 22 andere bijensoorten. In een tweede studie uitgevoerd in de staat New York werden zestien bijensoorten herkend, waarvan 60 procent van de bijen behoorde tot de honingbij.

De planthoogte bleek een invloed te hebben op de aanwezigheid van bijen, want hoge planten (2 meter) werden significant meer bezocht dan lagere planten (1 meter). Een mogelijke verklaring hiervoor is dat hogere planten makkelijker opgemerkt worden door bijen.

De studies tonen aan dat bestuivers worden aangetrokken door de hennepplant en dat hennep een positief effect kan hebben op de bodem, maar hoe scoort hennep in vergelijking met andere landbouwgewassen? Uit een andere studie blijkt dat hennep een hoge score haalde en eindigde zelfs in de top 6 van de meest biodiversiteitsvriendelijke gewassen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
 • Donderdag
  5° / 2°
  5 %
Meer weer