Simon Oosting WUR-hoogleraar Animal Production Systems

Professor Simon Oosting is per 1 december benoemd tot hoogleraar Animal Production Systems (APS) van Wageningen University & Research (WUR). Oosting was afgelopen jaar al interim-leerstoelhouder. Hij volgt Imke de Boer op, zij is nu persoonlijk hoogleraar.

Simon+Oosting+WUR%2Dhoogleraar+Animal+Production+Systems
© Han Reindsen

De leerstoelgroep van Oosting legt zich toe op onderzoek naar de duurzaamheid van de veehouderij wereldwijd. Er bestaan verschillende ideeën over het inrichten van het systeem waarin voedsel wordt geproduceerd. Zo'n voedselsysteem kan gebaseerd zijn op kringlooplandbouw of het kan streven naar een zo laag mogelijk effect op klimaat. Maar ook natuurinclusief zijn of gericht op gezonde voeding.


Simon Oosting
Simon Oosting © WUR

Wereldwijd geldt dat het houden van vee een economische en culturele waarde heeft. De keerzijde is dat de veehouderij ongewenste effecten heeft op de omgeving en op de dieren die worden gehouden. Broeikasgasemissies, aantasting van biodiversiteit, vervuiling van water en lucht met nutriënten en aantasting van het dierenwelzijn zijn hier volgens Oosting voorbeelden van.


Maatschappelijk debat ondersteunen

Wetenschappers van Animal Production Systems onderzoeken welke rol er is voor vee en welke vormen van dierlijke productie duurzaam zijn in de verschillende voedselsystemen. 'Met de wetenschappelijke kennis die we hiermee genereren, kunnen we het maatschappelijk debat over duurzame veehouderij ondersteunen', stelt Oosting.Oosting (1959) studeerde Tropische Veehouderij in Wageningen. Hij werd getrokken door verre streken, maar ook door de essentie van de rol die vee in de tropen heeft voor mensen. De hoogleraar promoveerde op onderzoek naar de voeropname en -benutting van laagwaardige voedermiddelen door herkauwers. Hij werkte in India, Canada en Noorwegen voor hij in 2001 terugkeerde naar de WUR. Daar was hij verantwoordelijk voor onderzoek naar en onderwijs over de veehouderij in de tropen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zondag
  22° / 12°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
Meer weer