Glasmonitor+brengt+glastuinbouw+Noord%2DHolland+in+kaart
Nieuws
© Vidiphoto

Glasmonitor brengt glastuinbouw Noord-Holland in kaart

Vier organisaties hebben een glasmonitor voor provincie Noord-Holland ontwikkeld. Deze brengt de glastuinbouw in de provincie in kaart. Hij laat onder meer zien waar de glastuinbouw in Noord-Holland zich bevindt en welke gewassen er worden geteeld.

Tot nu toe was er nog weinig gedetailleerde informatie over de glastuinbouw in de provincie beschikbaar. De glasmonitor bevat alle glastuinbouwconcentratiegebieden in de regio. Naast de locatie en de gewassen laat de monitor zien hoeveel werkgelegenheid de sector biedt. Ook staat vermeld hoe oud de kassen zijn en hoeveel energie er wordt gebruikt.

De glastuinbouw is een belangrijke sector in Noord-Holland. In de grote glastuinbouwgebieden staat in totaal 1.255 hectare kas. Groenteteelt neemt de grootste oppervlakte in beslag, vooral in Agriport en Het Grootslag. De oppervlakte aan groenteteelt bedraagt 664 hectare. Op gepaste afstand volgen snijbloemen met 228 hectare.


Fossiele brandstoffen

De tuinbouwsector wil in 2040 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Gemeenten, de provincie en de sector zelf bestuderen per gebied hoe de glastuinbouw het best kan worden verduurzaamd. De gegevens van de glasmonitor worden jaarlijks geüpdatet en de monitor wordt mogelijk uitgebreid met nieuwe indicatoren.

Komende tijd wordt de informatie aangevuld en worden ook verspreid liggende kassen zichtbaar in de monitor. De glasmonitor is ontwikkeld door Greenport Aalsmeer, Greenport Noord-Holland Noord, Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord en provincie Noord-Holland.

Weer

 • Dinsdag
  4° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  5° / 1°
  10 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  70 %
Meer weer