Warmtevraag in Greenport Aalsmeer verkend

LTO Glaskracht Nederland is deze maand gestart met een inventarisatie van de behoefte aan warmtevoorzieningen onder glastuinbouwondernemers in Greenport Aalsmeer.

Warmtevraag+in+Greenport+Aalsmeer+verkend
© Koen van Wijk

Procesmanager Warmte Hans van den Berg gaat daarvoor in gesprek met ondernemers. In eerste instantie richt hij zich op de vijf grootste glasclusters binnen de Greenport: De Kwakel, Nieuw Amstel, Amstelveen, Schinkelpolder en PrimAviera/Rijsenhout.

Het doel is om uiteindelijk zoveel mogelijk bedrijven aan te sluiten op een nieuwe warmte-infrastructuur, zodat ze over een concurrerende en duurzame energievoorziening beschikken.

Geothermie

Een warmtevoorziening kan bestaan uit verschillende warmtebronnen, zoals een warmteleiding gevoed door Tata Steel in IJmuiden, geothermie en of biomassaketels. 'We richten op een maatwerkaanpak en zoeken specifieke kansen per gebied', vertelt Van den Berg.

Voor glastuinders is een CO2-voorziening een belangrijke randvoorwaarde voor de komst van een warmtenet, omdat bij een centrale energievoorziening de eigen CO2-productie grotendeels vervalt.

Warmtecoöperaties

'Onze rol hierin is het verkennen van kansen, de vraag van glastuinbouwbedrijven bundelen en contacten leggen met grote energieleverende partijen. Uiteindelijk moeten er op glaslocaties warmtecoöperaties ontstaan die deze trajecten verder oppakken', legt Van den Berg uit.

'Ook willen we zoveel mogelijk aansluiten bij bestaande clusters en trajecten en die informatie benutten.'

Temperatuurregime

Na het onderzoek wil LTO Glaskracht over nauwkeurige cijfers per bedrijf beschikken, zodat er voor elk cluster een goed beeld ontstaat. Concreet betreft dit het aantal hectares, bestaande warmtevermogens en gevraagde warmtevolumes op jaarbasis, het temperatuurregime per bedrijf en de beschikbare buffercapaciteit.

Deze inventarisatie vindt plaats naast de ondernemersverkenningen die vanuit de Greenport Aalsmeer binnenkort starten. Beide trajecten vinden afzonderlijk van elkaar plaats, maar worden wel afgestemd.

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  8° / 3°
  60 %
 • Zondag
  9° / 3°
  60 %
 • Maandag
  9° / 4°
  40 %
Meer weer