Delphy: PARperfect maakt fossielvrij telen van planten haalbaar

Delphy startte in 2020 met een proef voor het fossielvrij telen van pot- en perkplanten onder PARperfect-schermen van Svensson. Door de dubbele schermoplossing kan meer energie worden binnengehouden. Dit meldt Martijn Gevers, adviseur pot- en perkplanten bij Delphy.

Delphy%3A+PARperfect+maakt+fossielvrij+telen+van+planten+haalbaar
© John Claessens

Bij kouder geteelde pot- en perkplanten is relatief weinig aandacht voor Het Nieuwe Telen (HNT). 'Perkplanten hebben een relatief lage energiebehoefte en kunnen veel licht hebben in vergelijking met schaduwgewassen. Daarom leeft HNT minder onder deze telers', verklaart Gevers. Tijd om daar verandering in te brengen, zo vonden Delphy en de betrokken telers.

Svensson is partner van het Improvement Centre van Delphy. PARperfect werd ingezet tijdens de proef bij zes verschillende soorten pot- en perkplanten. 'Je kunt heel precies sturen op het gewenste lichtniveau', zegt Gevers.

Het principe kreeg vooral extra aandacht midden in de zomer bij de cyclamenteelt. 'De zon staat dan hoog, er is veel licht. Te veel voor een cyclaam. Dat maakte het extra interessant om met het PARperfect-principe te sturen', stelt de Delphy-adviseur.


Energiebesparing

De schermen zorgen ook voor energiebesparing. 'Tijdens de energiebehoeftige periode van de proef houden we de ramen overdag langer dicht. Zo blijft de warme lucht zo lang mogelijk binnen. Ook de schermen laten we langer dicht om energie te besparen', vertelt Gevers.

'In het begin hebben we nog een verwarmingsbuis in de kas gebruikt. Die hebben we op een gegeven moment weggehaald. Dat ging goed', laat de Delphy-adviseur weten. Maar rendabel is het nog niet voor pot- en perkplantentelers. 'Dat is de volgende fase. Het fossielvrij telen is haalbaar, maar de investering is fors.'

Het project wordt uitgevoerd door Delphy Improvement Centre en gefinancierd door Kas als Energiebron en andere partners, samen met telers van Delphy.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  25° / 11°
  10 %
 • Dinsdag
  27° / 13°
  10 %
 • Woensdag
  28° / 15°
  10 %
Meer weer