Tarwenotering+stijgt+weer+boven+250+euro+per+ton
Nieuws
© Han Reindsen

Tarwenotering stijgt weer boven 250 euro per ton

De tarwemarkt lijkt deze week te profiteren van een beperkte beschikbaarheid van tarwe in belangrijke exportlanden en van het feit dat financiële beleggers weer terugstappen in de markt na de correctie van eind augustus.

De termijnnotering voor maaltarwe op levering in december steeg deze week naar een niveau van 252 euro per ton. Dat is de hoogste notering van de afgelopen maand. Ook de noteringen voor de latere termijncontracten van maart en mei 2022 stijgen weer.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland meldt in het weekbericht granen dat de verwachte tarweproductie voor de Europese Unie voor het seizoen 2021-2022 door analysebureau Strategie Grains naar beneden is bijgesteld tot 129,1 miljoen ton. Dit is nog steeds wel meer dan de 118,8 miljoen ton van vorig jaar.


Kleinere tarweareaal in Rusland

Verder verlaagde marktanalist Ikar voor Rusland de opbrengstprognose voor tarwe tot 74,5 miljoen ton. Dit was in 2020 nog 85,9 miljoen ton. Ook gaat Ikar ervan uit dat het tarweareaal in Rusland volgend jaar zal afnemen tot 17,3 miljoen hectare omdat akkerbouwers meer oliehoudende zaden gaan telen.

Meelfabrikant Koopmans schrijft daarnaast in zijn wekelijke marktanalyse dat er geruchten gaan over nieuwe exportbeperkingen die de Russische overheid zou willen opleggen. Ondanks bestaande heffingen lijkt dit nodig om de aanhoudende activiteiten van Russische graanexporteurs verder te beteugelen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  15° / 7°
  20 %
 • Maandag
  16° / 7°
  40 %
 • Dinsdag
  18° / 14°
  60 %
Meer weer