Tarwenoteringen+stijgen+door+zorgen+over+opbrengt+en+kwaliteit
Nieuws
© Han Reindsen

Tarwenoteringen stijgen door zorgen over opbrengt en kwaliteit

De zorgen over het productiepotentieel en de kwaliteit van tarwe in verschillende landen nemen toe. Daardoor stijgen de tarwenoteringen op de wereldmarkt.

Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De productie van zomertarwe in de Verenigde Staten lijkt tegen te vallen wat betreft de opbrengst bij een over het algemeen goede kwaliteit, onder andere dankzij het droge weer. In bijvoorbeeld de Amerikaanse staat Noord-Dakota zijn het eiwitgehalte en het hectolitergewicht hoog.

In Rusland blijft de opbrengst per hectare tegenvallen, waardoor analisten uitgaan van een productie die niet boven 80 miljoen ton zal uitkomen. De oogstvooruitzichten voor Australië blijven gunstig, maar desondanks stegen de noteringen door een sterke vraag uit Azië. Ondanks hogere productievooruitzichten gingen de tarwenoteringen in de Europese Unie (EU) toch omhoog door zorgen over de kwaliteit.


EU-noteringen

De situatie op de interne EU-markt is overigens wat wisselend. Er zijn EU-noteringen die omhoog of omlaag gaan. In Frankrijk en Duitsland zijn dalende spotnoteringen voor tarwe ondanks berichten over de negatieve gevolgen van het weer. Mogelijk kunnen de handelaren de gevolgen van het weer nog niet goed inschatten, meldt RVO.nl.


In Parijs steeg de termijnnotering september 2021 voor maaltarwe met 4,75 euro naar 225,25 euro. De termijnnotering december 2021 steeg met 6 euro naar 228,25 euro.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  20° / 15°
  70 %
 • Dinsdag
  17° / 10°
  20 %
 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
Meer weer