LLTB verzet zich tegen landbouwverkeersverbod Wanssum

De aanleg van de nieuwe rondweg in Wanssum is compleet. Grote voertuigen die eerst door het hart van het dorp reden, kunnen nu om het dorp heen. Maar het agrarisch verkeer niet, want er geldt een landbouwverkeersverbod op de weg. De LLTB wil in gesprek met de provincie om dit verbod tegen te gaan en gaat een brief sturen.

LLTB+verzet+zich+tegen+landbouwverkeersverbod+Wanssum
© Laurens Eggen

De nieuwe rondweg is onderdeel van Gebiedsontwikkeling Ooijen-Wanssum en moet de leefbaarheid in Wanssum verbeteren. Met name de afname van vrachtverkeer door het dorp moet hieraan bijdragen.

Trekkers rijden dagelijks door de smalle straten van het Noord-Limburgse dorp, maar mogen niet de nieuwe rondweg op. Volgens LLTB-regiobestuurder Pieter Hermans van gemeente Venray, Mat Smeets, LLTB-portefeuillehouder verkeer en regiobestuurder Noord-Limburg, en betrokkene Michiel Jakobs levert dit onveilige situaties op.

Als het aan de drie heren ligt, moeten grote en snelle trekkers worden toegestaan op de rondweg. 'De machines zijn te groot voor de nauwe wegen en bestuurders kunnen geen overzicht houden. Met name als er fietsers rijden.' Kleine, langzamere landbouwvoertuigen kunnen wel door de dorpskern blijven rijden. Het drietal pleit er ook voor dat aanliggende percelen die enkel toegankelijk zijn via de dorpskern, bereikbaar blijven voor trekkers.


Groene loper

Het aantal aanliggende percelen aan de rondweg is de laatste jaren aardig verminderd. 'Voor de aanleg van de rondweg zijn percelen verplaatst en dit kan een reden zijn om landbouwverkeer van de rondweg af te houden', aldus Jakobs. 'Tegelijkertijd komt er een groene loper in het dorp waardoor de straten niet meer geschikt zijn voor groot landbouwverkeer. Mede daarom moet de rondweg juist opengesteld worden voor landbouwvoertuigen.'

De belangrijkste reden voor het landbouwverbod op de rondweg is het oponthoud dat trekkers zouden veroorzaken. Op de rondweg geldt namelijk een maximumsnelheid van 80 kilometer per uur. Landbouwvoertuigen zouden met hun lagere snelheid de doorstroming van het verkeer belemmeren.


Kentekenplicht

De kentekenplicht voor landbouwvoertuigen, die begin dit jaar is ingevoerd, kan volgens het drietal de doorstroom bevorderen. 'Alle landbouwvoertuigen moeten voor 1 januari 2022 een geel kenteken hebben. Hiermee wordt ook de maximumsnelheid verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur en veroorzaken agrariërs minder verkeershinder op de rondweg. Het toevoegen van landbouwpasseerstroken, stroken langs de weg om overig verkeer erlangs te laten, zou hierbij een extra optie zijn.

De LLTB staat de agrosector in Wanssum bij in deze kwestie en gaat graag in gesprek met de provincie. Een brief met daarin uitleg over de situatie en alle standpunten om landbouwverkeer toch op de rondweg in Wanssum toe te staan, wordt binnenkort verstuurd.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 11°
  50 %
 • Zaterdag
  20° / 13°
  50 %
 • Zondag
  17° / 13°
  10 %
Meer weer