ACM onderzoekt mogelijk kartel in de voedselverwerking

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) onderzoekt een mogelijk kartel in de voedselverwerkingssector. ACM deed daarvoor onlangs invallen bij verschillende bedrijven in Nederland en, met de hulp van een collega autoriteit in het buitenland, een bedrijf in het buitenland in de voedselverwerkingssector.

ACM+onderzoekt+mogelijk+kartel+in+de+voedselverwerking
© Dirk Hol

ACM vermoedt dat de concurrerende bedrijven onderling geheime afspraken maken over productverdeling. Dat is verboden. Bij productverdeling gaat het om onderlinge afspraken wie welk product maakt, terwijl ieder bedrijf dat zelfstandig moet bepalen. Daarnaast bestaat bij de ACM het vermoeden dat de bedrijven afspraken maken over de inkoopprijs van de landbouwproducten die zij verwerken.


Tot slot bestaat het vermoeden dat bedrijven afspraken maken over de verkoopprijs van de producten. Dit soort afspraken leidt tot benadeling van leveranciers en afnemers. Leveranciers als boeren en tuinders krijgen te weinig voor hun producten en afnemers betalen te veel voor de producten.


Concurrentieregels

De autoriteit onderzoekt nu of de concurrentieregels inderdaad zijn overtreden. De ACM kan tot de conclusie komen dat die regels niet zijn overtreden. Dan stopt het onderzoek. Als de ACM wel een overtreding vindt, kan dat leiden tot een boete. Om welke bedrijven of sector het gaat, meldt de ACM in het belang van het onderzoek nog niet.De ACM stelt dat ze onderzoek verricht om een signaal af te geven aan wetsovertreders. Verder roept de ACM iedereen op zich te melden als ze een signaal krijgen dat bedrijven, handelaren of verkopers verboden afspraken maken. Dat geldt ook voor mensen die willen weten of bepaald gedrag is toegestaan.


Inkoopkartel

De waakhond startte in 2019 een onderzoek naar een inkoopkartel in de agrarische sector. Dat onderzoek loopt nog. Daarnaast doet de ACM op verzoek van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) jaarlijks onderzoek naar de prijsontwikkeling van landbouwproducten. Onlangs is de ACM gestart met de handhaving van de Wet Oneerlijke Handelspraktijken in de landbouw.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  18° / 10°
  50 %
 • Zondag
  20° / 9°
  10 %
 • Maandag
  22° / 10°
  5 %
Meer weer