Appelmoeskartel+krijgt+boete
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Appelmoeskartel krijgt boete

De Franse mededingingsautoriteit heeft zeven appelmoesproducenten een boete opgelegd van 58,3 miljoen euro vanwege kartelvorming.

De bedrijven maakten in het geheim prijsafspraken en verdeelden onderling de Franse markt. De zes betrokken Franse producenten zijn: Materne, Andros, Conserves France, Délis/Vergers de Châteaubourg en Charles Faraud/Charles&Alice. Het Nederlandse Coroos was ook bij de samenzwering betrokken, maar heeft het kartel onthuld aan de Franse autoriteit. Hierdoor krijgt Coroos algehele vrijstelling van de boete.

Het kartel bestond van 2010 tot 2014. De bedrijven leverden appelmoes voor huismerken van verschillende supermarktketens en aan horeca en cateringbedrijven in Frankrijk. Gezamenlijk hadden de zeven meer dan 90 procent van de markt in handen. De bedrijven maakten geheime afspraken over de prijs en verdeelden marktvolumes en klanten onder elkaar. Daarnaast maakten ze gezamenlijk een verhaal voor hun afnemers waarom hun prijzen moesten stijgen.

Geheim overleg

De bijeenkomsten van de deelnemers aan het kartel vonden niet plaats in de kantoren van de bedrijven, maar in verschillende hotels en restaurants in Frankrijk. De deelnemers hadden aparte mobiele telefoons voor het voeren van hun geheime onderlinge overleg, meldt de Autoriteit Consument & Markt, die heeft geholpen bij het onderzoek van de Franse mededingingsautoriteit.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 3°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  70 %
Meer weer