Biden+en+Vilsack+willen+agrokartels+aanpakken
Nieuws
© USDA

Biden en Vilsack willen agrokartels aanpakken

De nieuwe Amerikaanse minister van Landbouw Tom Vilsack wil de marktdominantie van de grote vlees- en voedselconcerns in de Verenigde Staten inperken. De nieuwe USDA-bewindsman wil kartelvorming en onderlinge prijsafspraken eerder aan de kaak stellen en door justitie laten vervolgen.

De afgelopen tijd zijn in de Verenigde Staten in de pluimveesector verboden prijsafspraken tussen enkele grote vleesverwerkers aan het licht gekomen. Daarbij zijn topbestuurders en concerns tot miljoenenboetes veroordeeld.

Vilsack gaat een werkgroep uit zijn eerdere ministerschap nieuw leven inblazen, meldt Dow Jones News. De USDA gaat nauwer samenwerken met het ministerie van Justitie en andere federale agentschappen, en gaat nieuwe richtlijnen voor de landbouw opstellen en kan de octrooibescherming voor landbouwproducten gaan herzien.


Al onder Obama-tijdperk

De USDA behandelde deze kwesties al onder het Obama-tijdperk, maar kreeg destijds kritiek van de landbouwsector omdat ze te weinig had bereikt. Vilsack en de nieuwe handelsvertegenwoordiger van de Verenigde Staten, Katherine Tai, zijn al consumentengroepen en vakbonden opgeroepen de Amerikaanse zuivelindustrie te hervormen naar Canadees model. Daar zijn prijzen en aanbod in de zuivelmarkt door de overheid gereguleerd en gecontroleerd.

Maar het is onwaarschijnlijk dat de grote Amerikaanse zuivelindustrie ook maar iets te maken wil hebben met overheidsbemoeienis in het vrije marktmechanisme. De nieuwe president Joe Biden heeft de Amerikaanse boeren bovendien beloofd dat hij niets van bovenaf wil opleggen, maar wel dat hij de veeteelt en landbouw met subsidies wil stimuleren tot een 'groenere' productie.


Klimaatverandering existentiële bedreiging

Biden en Vilsack verwachten dat vooral het afvangen en vastleggen van koolstof een nieuw standaardonderdeel van het federale landbouwbeleid kan worden. Biden beschreef de klimaatverandering als een existentiële bedreiging.

De president zegt dat de Amerikaanse landbouw de eerste ter wereld zou moeten zijn die de uitstoot van broeikasgassen netto tot nul zou kunnen terugdringen. Door boeren geld te laten ontvangen voor het opnemen en vasthouden van koolstof in de bodem, wordt een nieuw verdienmodel gecreëerd.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  19° / 9°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  19° / 8°
  10 %
Meer weer