Kamer+wil+onderzoek+naar+Chinese+belangen+in+Nederland
Nieuws
© Drk Hol

Kamer wil onderzoek naar Chinese belangen in Nederland

De Tweede Kamer wil dat de regering onderzoek doet naar de invloed van Chinese (staats)bedrijven in Nederlandse ondernemingen. Een motie van CDA en VVD met dit verzoek werd dinsdag met een grote meerderheid aangenomen.

VVD en CDA constateren dat er sprake is van een groeiende invloed van China in Nederlandse bedrijven. Grote overnames worden bekendgemaakt, maar dat is niet altijd het geval bij kleinere investeringen of bedrijven die via Europese dochterondernemingen van Chinese (staats)bedrijven worden aangestuurd.

De motie verzoekt de regering om ook die kleinere Chinese belangen in kaart te brengen. Daarbij gaat het ook om benoemingen van Chinese functionarissen op topposities.


De laatste jaren is het strategische belang van Nederlandse sectoren weer in de Haagse spotlight komen te staan. In dat licht werd in de Tweede Kamer al eens gewezen op het beschermen van de hier aanwezige kennis op het gebied van gewasveredeling en computerchiptechnologie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  7° / 3°
  10 %
 • Maandag
  6° / 0°
  10 %
 • Dinsdag
  6° / 1°
  10 %
Meer weer