Rusland beperkt export stikstofkunstmest

Na China beperkt ook Rusland de uitvoer van stikstofkunstmest. Vanaf 1 december zijn er quota van kracht voor de export naar andere landen.

Rusland+beperkt+export+stikstofkunstmest
© Twan Wiermans

Door op de rem te trappen wil de Russische regering ervoor zorgen dat er voldoende kunstmest overblijft voor de Russische landbouw en te grote prijsstijgingen voorkomen. De exportbeperking geldt vooralsnog voor een periode van zes maanden, meldt het Russische persbureau Interfax. Er mag maximaal voor 5,9 miljoen ton stikstofkunstmest en 5,35 miljoen ton stikstofbevattende meststoffen worden geëxporteerd.

De exportbeperking heeft alles te maken met de hoge prijs van stikstofkunstmest. De prijzen zijn in meer dan tien jaar niet zo hoog geweest. De hoge stikstofkunstmestprijzen worden veroorzaakt door de hoge gasprijzen van de afgelopen tijd. Daardoor stegen de productiekosten sterk, met als gevolg dat een flink aantal fabrieken de productie heeft beperkt.

De Nederlandse kunstmestleveranciers zijn normaal gesproken niet erg afhankelijk van stikstofkunstmest uit Rusland en China, maar verwachten wel een verdringingseffect op de markt. 'Het gaat niet alleen om Rusland en China, maar bijvoorbeeld ook om een land als Egypte', zegt commercieel directeur Peter Kalkman van Van Iperen, leverancier van onder meer meststoffen.


Samengestelde meststoffen

'Het gaat niet alleen om stikstof, maar ook om fosfaat die beperkter onze kant op komt. Denk aan een veelgebruikte meststof DAP1840 (diammoniumfosfaat) en NPK-meststoffen. Voor stikstof zijn we zelfvoorzienend in Nederland, maar fosfaat en kalium moeten we van buiten halen.'

Kalkman verwacht dat Nederland wel degelijk het effect gaat merken van de exportbeperkingen. 'Er kunnen nog meer landen volgen. Rusland en China leveren niet veel stikstofkunstmest aan ons, maar wel aan landen als Polen en Frankrijk. Als die minder kunstmest aangeleverd krijgen, gaan ze op andere markten kijken. Je krijgt verdringing, een onbalans op de markten.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer