China investeert in modernisering landbouw

China wil de komende vijf jaar de landbouwsector moderniseren. De productie en voedselkwaliteit moeten omhoog. Daarnaast zet de Chinese overheid in op zaadveredeling en fokprogramma's voor varkens.

China+investeert+in+modernisering+landbouw
© ANP

Dat blijkt uit het 14e vijfjarenplan voor landbouw en plattelandsstrategie dat onlangs is gepresenteerd. China wil zelfvoorzienend worden op het vlak van uitgangsmateriaal en investeert daarom in veredeling en fokprogramma's. Ook de ontwikkeling van landbouwmachines heeft prioriteit.Tegelijkertijd wordt de ontwikkeling van de plattelandseconomie en milieu gestimuleerd om armoede op het platteland tegen te gaan.

De versnelde modernisering van de landbouwproductie richt zich met name op graan, katoen, oliehoudende zaden, suiker en vlees. China wil een landbouwareaal van 120 miljoen hectare behouden en de opbrengst per hectare verhogen. Er komt strenge wetgeving om het omzetten van landbouwgrond naar andere functies tegen te gaan.


Zaadveredeling

Zaadveredeling heeft de hoogste prioriteit in China. De Chinese overheid geeft aan het intellectueel eigendom beter te willen beschermen, om zo commerciële zaadbedrijven te ontwikkelen. Bovendien wil ze minder afhankelijk zijn van grote internationale spelers, ook vanwege de verbinding met gewasbeschermingsmiddelen. Het land wil meer variëteiten in groenten en een hogere en meer stabiele kwaliteit.

Ook in akkerbouwgewassen wil China betere variëteiten ontwikkelen, met name snijmais en oliehoudende zaden als soja, raadzaad en pinda's. Vanuit milieuoogpunt wil China betere gewasbeschermingsmiddelen en meststoffen ontwikkelen, om zo water en bodem te beschermen.


Fokprogramma's

Ook in de dierlijke sectoren heeft China ambities met fokprogramma's voor varkens, pluimvee, runderen, schapen en aquacultuur, zodat deze sectoren zich verder kunnen ontwikkelen. Daarnaast wil China ook vishavens aanleggen en moderniseren. Mogelijk biedt dit kansen voor Nederlandse veredelingsbedrijven en installatiebedrijven.

Ook de agrologistiek wil China moderniseren, om zo de kwaliteit te verhogen en voedselverliezen in productie, distributie en verwerking tegen te gaan, inclusief een koudeketen. Tegen 2025 wil China vijfhonderd demonstratieparken hebben van agro-industrie met moderne agrifoodbedrijven.


Onderzoek en advies

Het wetenschappelijk agrarisch onderzoek wordt verder versterkt en er komt een uitrol van landbouwadvies in de regio. Door klimaatverandering is betere irrigatie een prioriteit en wordt er ingezet op waterbesparende landbouw. Maar ook een landbouw die beter met droge omstandigheden kan omgaan om verwoestijning tegen te gaan. Ook preventie van dier- en plantziektes staat hoog op de agenda.

Bij de modernisering van de sector wordt ook gekeken naar coöperaties en opleiding van landbouwers. Ook de basisvoorzieningen en de infrastructuur moeten worden verbeterd om de economie te versterken. Verder staat de uitrol van het 5G-netwerk en gigabit-internet in de planning om het platteland goed te verbinden en hightech landbouw mogelijk te maken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  14° / 6°
  70 %
 • Donderdag
  14° / 5°
  40 %
 • Vrijdag
  16° / 5°
  20 %
Meer weer