Importtoetsing ToBRFV wordt aangescherpt

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) vraagt zaadbedrijven zich voor te bereiden op de gevolgen van EU-regels voor zaden van tomaat en paprika. De werkwijze voor de importtoetsing voor het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) wordt vanaf 15 juli aangescherpt.

Importtoetsing+ToBRFV+wordt+aangescherpt
© Twan Wiermans

De Europese Unie heeft eisen gesteld voor de import van zaden en planten van buiten de Europese Unie (EU) en bij verkeer binnen de EU om verdere verspreiding van ToBRFV tegen te gaan. De eisen zijn vastgelegd in een noodmaatregel.

Naar aanleiding van een audit door de EU is de werkwijze van de importtoetsing aangepast. Een concreet gevolg hiervan is dat als een partij tomatenzaad wordt bemonsterd en getoetst, alle andere partijen tomatenzaad die vallen onder hetzelfde fytosanitair certificaat, niet worden vrijgegeven voor invoer in afwachting van de toetsuitslag. Dat geldt ook bij bemonstering van een partij paprikazaad. Zodra de toets uitwijst dat de bemonsterde partij vrij is van ToBRFV, kan er invoer plaatsvinden.


Werkwijze

De toetsing kan ongeveer drie weken bedragen en dit kan nog oplopen wanneer er pieken in het aanbod zijn. De monstername en het laboratoriumonderzoek komen voor rekening van de importeur. Bij een positieve toetsuitslag is de doorlooptijd van de toetsing langer, omdat de NVWA ter bevestiging een tweede toets moet uitvoeren.


Als de bevestigingstoets op bijvoorbeeld een partij tomatenzaad uitwijst dat die partij positief is voor ToBRFV, heeft dat gevolgen voor alle partijen tomatenzaad die onder hetzelfde fytosanitair certificaat vallen. De toets geeft namelijk aan dat dit certificaat ten onrechte is afgegeven. Het gevolg hiervan is dat met ingang van 15 juli alle partijen tomatenzaad die vallen onder het bemonsterde fytosanitair certificaat, geretourneerd, vernietigd of afzonderlijk moeten worden getoetst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 10°
  70 %
 • Maandag
  18° / 10°
  20 %
 • Dinsdag
  18° / 10°
  20 %
Meer weer