Superfood of niet, boerenkool is in Nederland een stabiele factor

In de Verenigde Staten is boerenkool een echte voedseltrend. Sinds actrice Gwyneth Paltrow de groente promoot en zangeres Beyoncé 'kale' op haar T-shirt droeg, lijkt de populariteit niet meer stuk te kunnen. De vraag is wat telers ervan merken.

Superfood+of+niet%2C+boerenkool+is+in+Nederland+een+stabiele+factor
© Nieuwe Oogst


1 Profiteert boerenkool nog steeds van de superfood-trend?

In Nederland is de consumptie van boerenkool al jaren stabiel, blijkt uit informatie van GroentenFruit Huis. In 2011 kocht een Nederlands huishouden gemiddeld 0,6 kilo boerenkool. 44 procent van de huishoudens kocht toen boerenkool. In 2016 ging het om exact dezelfde cijfers. De kopers van boerenkool kopen al gauw gemiddeld 1,4 kilo.

In de Verenigde Staten, waar superfood vooral een trend is, ligt de situatie anders. Daar steeg de consumptie van boerenkool met 700 procent.

2 Waarom profiteert boerenkool in Nederland niet?

Dat is niet met stelligheid te zeggen. Boerenkool is stabiel, terwijl andere groenten als witlof en bloemkool de laatste jaren een achteruitgang lieten zien.

Misschien is boerenkool juist stabiel gebleven vanwege de superfood-trend. Boerenkool wordt veel toegepast in bijvoorbeeld smoothies.

3 Signaleren internationale spelers wel een toename?

Volgens Bejo, een internationale groenteveredelaar en zadenleverancier, is er al jaren een stijging te zien bij de verkoop van boerenkoolzaad. Als gevolg van de boerenkooltrend in Amerika werd vorig jaar gewaarschuwd voor zaadtekorten en hebben telers groots ingeslagen.

Dat zijn schommelingen in het krachtenveld van vraag en aanbod. Het kan best zijn dat telers nu voldoende voorraad hebben.

4 Hoe zit het met het areaal boerenkool?

Het areaal is in Nederland met ruim 350 hectare redelijk stabiel de laatste jaren. In de Verenigde Staten is er een toenemende vraag naar zaad en breidt het areaal zich uit. Ook in een land als Mexico neemt het areaal toe, ongetwijfeld voor de afzet van producten op de Amerikaanse markt.

Daarnaast zie je ook dat in landen waar de welvaart toeneemt, de consumptie van gezonde voeding toeneemt.

5 Is boerenkool als superfood een blijvertje?

In de media lijkt minder aandacht voor superfood te zijn. Het is dus maar zeer de vraag of deze trend blijvend is. De aandacht voor gezonde voeding wel. Daar past boerenkool goed bij.

De term 'superfood' is gebaseerd op de ANDI-score, die kijkt naar gezonde inhoudsstoffen. Daarin scoort boerenkool het hoogst, gevolgd door spruiten. Ook is er veel aandacht voor 'foodmiles'; de afstand van het transport van voedsel. Boerenkool kan vrijwel overal geteeld worden, dus heeft ook hierbij een goed imago.

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 7°
  70 %
 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
Meer weer