%27De+democratie+is+in+nood%27
Column
© Henk Bouwman

'De democratie is in nood'

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt ging door waar andere politici al lang waren gestopt en kreeg de onderste steen boven. De conclusies waren niet mals. De overheid heeft zich van de slechtste kant laten zien.

Het kabinet is gevallen, beterschap wordt beloofd, maar gaat er iets veranderen? Verantwoordelijke politici treden nu gedeeltelijk af, ze eten er geen snee brood minder om. Wordt daar pijn geleden behalve reputatieverlies? Er liggen straks weer leuke baantjes voor deze politici klaar. Geen ambtenaar wordt ontslagen.

Lang geleden toen mijn eenmanszaak bijna failliet was en ik bij de verantwoordelijk ambtenaar een aanvraag tot schuldsanering deed, kreeg ik als antwoord dat ik te laat was. Een dodelijke mededeling als je in een zeer kwetsbare levensfase zit. Ontgoocheld droop ik af. Pas veel later begreep ik dat de beste man onzin had uitgekraamd. Hij was ondeskundig of mijn gezicht stond hem niet aan, geen idee.

De rotte wortels uit onze democratie moeten worden weggesneden. Foute beveiligers in de haven van Rotterdam gaan voor jaren de bak in, maar foute ambtenaren worden zelfs door de Raad van State de hand boven het hoofd gehouden. Het vertrouwen in onze overheid moet terugkomen. Ik heb er weinig hoop op.

De rotte wortels uit onze democratie moeten worden weggesneden

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Een bankdirecteur die tientallen miljarden euro's door zijn bedrijf laat witwassen, kan zelfs promoveren naar een nog grotere bank. In plaats van belonen zouden deze mensen persoonlijk gestraft moeten worden. Nu kopen de financiële dienstverleners hun zonden af via boetes die miljarden euro's bedragen. Niemand wordt hoofdelijk aansprakelijk gesteld. Pieter Lakeman – waar vind je dit soort mensen nog? – heeft het nu toch voor elkaar gekregen om een financieel kopstuk voor het gerecht te dagen. Zou er misschien toch iets gaan veranderen?

Kijk naar Amerika waar de president door niemand wordt gecorrigeerd. Waarom zou hij dan zijn gedrag veranderen? Het gaat van kwaad tot erger.

Een integere overheid is een fundamenteel recht en een noodzaak voor een goed werkende democratie. Structuren en processen zijn aan vernieuwing toe.

Op 17 maart zijn er Tweede Kamerverkiezingen. Let op; Trump-figuren lopen ook in Nederland rond. Als we die steunen, dan steunen we de ontmanteling van onze democratie en gaan we Amerika achterna.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer