America+Today
Column
© Henk Bouwman

America Today

Onnavolgbaar zijn de gebeurtenissen in Amerika. Ik heb me vaak afgevraagd hoe zo'n oude democratie met al haar historische waarden zo kan afglijden.

Amerika loopt meestal voorop in allerlei positieve economische ontwikkelingen. In de tuinbouw hebben we jaren likkebaardend naar de Amerikanen gekeken, maar als ik eerlijk ben, dan kunnen zij meer van ons leren dan wij van hen. Bij ons is de focus gericht op duurzaamheid en klimaat, daar zijn dat nog ondergeschoven kindjes. Dat je met duurzaam ondernemerschap je toekomst veilig kunt stellen, is een langetermijnvisie. In het land van de American Dream is de kortetermijnvisie overheersend. Maar ja, kortetermijnvisies zijn geen visies.

Toen Donald Trump bij zijn aanstelling als president de muur met Mexico wilde realiseren, had hij vreemd genoeg een sterk punt. In de tuinbouw in Amerika werken veel Mexicanen, legaal of illegaal: als ze maar weinig kosten. Doordat deze mensen vaak niet meer dan 4 dollar per uur kregen, was er weinig aanleiding om te mechaniseren of te automatiseren. Dit had een stroomversnelling kunnen worden naar meer mechanisatie en innoverende bedrijven. Maar ik heb de indruk dat onze collega-tuinders voor mechanisatie vooral naar Nederland, maar zeker naar Europa moeten komen. Met andere woorden, de muur komt te laat, het economische kwaad is al geschied.

De Amerikaanse economie die in 2019 bijna 900 miljard dollar meer aan goederen invoerde dan uitvoerde, is gewoon lui geworden. Er wordt te weinig geïnnoveerd. De Trump-aanhangers kijken naar vandaag en niet naar morgen. Google, Apple en Microsoft zijn de uitzonderingen op een economie in neerwaartse spiraal.

Ik hoop dat Biden de economie kan vitaliseren en vergroenen

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

Joe Biden is van een andere kleur. Zal hij de komende jaren weer spirit in de Amerikaanse economie kunnen krijgen? De belastingen worden verhoogd. Daardoor moeten ondernemers scherper worden. Dat werkt positief. Belastingverlagingen onder Trump hebben de economie lui en vadsig gemaakt. Corona deed daar 'succesvol' nog een schepje bovenop.

Ik hoop dat Biden de economie kan vitaliseren en vergroenen, dat de gespleten bevolking weer gaat werken aan een toekomst voor nieuwe generaties en democratische waarden in ere worden hersteld. Dan gaan wij daar, ook in de tuinbouw, vast de vruchten van plukken.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 10°
  30 %
 • Zaterdag
  21° / 12°
  20 %
 • Zondag
  20° / 11°
  20 %
Meer weer