'Zalig zijn de armen van geest'

Hoera, woningbouw en wegenaanleg zijn straks weer mogelijk omdat boeren kunnen worden onteigend. Dat lumineuze idee komt uit de koker van de rijksambtenaren van onze landbouwministerie die ooit zijn benoemd om de specifieke belangen van de agrarische sector te dienen. Dat gaat hun uitstekend af. Het aantal boeren slinkt zienderogen en het aantal boeren dat het niet meer ziet zitten of geen snee brood meer verdienen neemt juist toe.

%27Zalig+zijn+de+armen+van+geest%27
© Henk Bouwman

De stijgende voerprijzen zitten in een wurggreep van China dat ten koste van alles zelfvoorzienend wil worden. Hoge voerprijzen en lage opbrengsten, kortom de ideale omstandigheden om een rondje sanering toe te passen. Met D66 in een toekomstig kabinet is dat een gelopen koers.

Zoals al veel vaker gezegd heeft het grootste deel van onze agrarische sector een voorbeeldfunctie in de wereld. Enorm innovatief, een ellenlange range aan topondernemers die juist de kans moeten krijgen om de milieuvriendelijkste boeren van de wereld te worden of te blijven. Daarmee kan Wageningen University & Research ook haar toekomst veiligstellen.

Onteigenen ontneemt deze vakmensen de kansen om bij te dragen aan een beter milieu. Demissionair kabinet, ga je diep schamen.

Het grootste deel van onze agrarische sector heeft een voorbeeldfunctie in de wereld

Peter Bontekoe, boomkweker in Boskoop

De Nederlandse supermarkten importeren massaal goedkoop vlees uit Argentinië en zolang milieu-eisen niet voor dit soort producten verplicht worden gesteld, zegeviert de winstmaximalisatie. Biologische boeren schakelen terug naar traditioneel omdat de markt het aanbod niet aankan. Kan de door de Nationale Postcode Loterij gefinancierde organisatie Wakker Dier daar geen steentje aan bijdragen?

Het milieu is erbij gebaat dat we zoveel mogelijk stikstof en koolstof vastleggen en dus niet in gesubsidieerde biomassacentrales verbranden. Dat vastleggen doe je door massale aanplant van bomen, het bouwen met hout in plaats van steen en toepassing van groene daken en muren. Uiteraard moet je het gebruik van fossiele brandstoffen beperken. Extra wegen aanleggen is niet nodig, want we werken toch steeds meer digitaal. De overheid moet naast gasloos bouwen die ontwikkelingen stimuleren.

Maar onze rijksambtenaren en politici missen die creativiteit ofwel zalig zijn de armen van geest. Als dat je vrienden zijn, dan heb je geen vijanden meer nodig.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 3°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 2°
  20 %
 • Vrijdag
  11° / 4°
  70 %
Meer weer