Duitsland heeft regering, mogelijk Die Grünen-minister op landbouw

De drie partijen die in Duitsland praten over de vorming van een coalitie presenteren woensdag hun regeerakkoord. De coalitie wordt gevormd door de centrumlinkse SPD, klimaatpartij Bündnis 90/Die Grünen en de liberale FDP. Diverse bronnen wijzen op een minister van Bündnis 90/Die Grünen op landbouw.

Duitsland+heeft+regering%2C+mogelijk+Die+Gr%C3%BCnen%2Dminister+op+landbouw
© ANP

De presentatie van een regering met SPD-leider Olaf Scholz (tweede van rechts op de foto) aan het hoofd was al enigszins verwacht. De partijen zeiden deze week een akkoord te willen presenteren. De deal moet nog wel door de partijen zelf worden goedgekeurd, bijvoorbeeld via een partijbijeenkomst.


De partij van Scholz was de grote winnaar van de parlementsverkiezingen in september, ten koste van het conservatieve blok CDU/CSU onder leiding van kanselierskandidaat Armin Laschet. Bündnis 90/Die Grünen en de FDP kozen als derde en vierde partij ervoor om te onderhandelen met de SPD, nadat ze ook verkennende gesprekken hadden gevoerd met de CDU/CSU.


Verkeerslichtcoalitie

Het samenwerkingsverband van SPD, Bündnis 90/Die Grünen en FDP staat vanwege de partijkleuren bekend als een 'verkeerslichtcoalitie'. Het wordt de eerste keer in Duitsland dat drie partijen samen een landelijke regering gaan vormen. Ze spraken de afgelopen twee maanden intensief met elkaar. Vooral FDP en Bündnis 90/Die Grünen liggen ideologisch verder uit elkaar.

Die twee beoogde coalitiepartners lijken belangrijke kabinetsposten te hebben binnengesleept. FDP-voorzitter Christian Lindner (rechts op de foto) wordt volgens een gelekte conceptlijst met benoemingen minister van Financiën. Robert Habeck (links), een van de leiders van de Grünen, zou aan het hoofd komen te staan van een 'superministerie' dat gaat over klimaat en energiebeleid. Buitenlandse Zaken gaat vermoedelijk naar zijn partijgenote Annalena Baerbock (tweede van links).


Landbouw

Het ministerie van Milieu, Natuur, Landbouw en Voeding wordt naar verluid omgevormd tot een ministerie voor milieu en landbouw. Als minister wordt Steffi Lemke van Bündnis 90/Die Grünen genoemd. Tegelijkertijd komt er een ministerie voor Plattelandsontwikkeling. Svenja Schulze (SPD) wordt als minister genoemd.Lemke (54) komt uit het Oost-Duitse Dessau en studeerde landbouwwetenschap in Berlijn. Ze specialiseerde zich in veehouderij. De positie van de landbouwminister is Europees gezien belangrijk, omdat Duitsland veel invloed heeft op het Europese landbouwbeleid. Lemke zou Julia Klöckner (CDU) opvolgen als minister. De christendemocraten leveren sinds 2005 de Duitse landbouwminister. Die functie werd van 2001 tot 2005 ook ingenomen door een minister van Bündnis 90/Die Grünen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  18° / 12°
  30 %
 • Vrijdag
  19° / 11°
  10 %
 • Zaterdag
  22° / 14°
  20 %
Meer weer