Duitse import biologisch kleinfruit groeit

Biologisch kleinfruit wordt steeds populairder bij Duitse consumenten, meldt de Nederlandse Fruittelers Organisatie (NFO). Dit geldt vooral voor blauwe bessen. Het lokale aanbod draagt maar voor een klein deel bij aan het totaal. De marktgroei komt vooral door import.

Duitse+import+biologisch+kleinfruit+groeit
© Huisman Media

De oppervlakte aan biologisch kleinfruit in Duitsland neemt toe. Tussen 2012 en 2019 verdubbelde de oppervlakte naar 3.000 hectare. Dat is goed voor 32 procent van het totale kleinfruitareaal, schrijft het Duitse statistiekbureau Destatis. De oorzaak van het grote aandeel zijn de bessensoorten die voor verwerking worden geteeld, zoals de aroniabes, duindoornbes en de zwarte vlierbes.

In 2020 is de oppervlakte van biologische blauwe bessen met 323 hectare uitgebreid, 5 procent meer dan in 2019. Daarmee is het voor de versmarkt het grootste aandeel biologisch. 10 procent van de Duitse blauwe bessen is biologisch.

De overdekte teelt van biologische blauwe bessen in Duitsland neemt toe. De totale oppervlakte is in 2020 verdubbeld naar 19 hectare. De vruchten groeien in kassen of onder plastic tunnels. De productie van biologische blauwe bessen was in 2020 met 35.800 ton 16 procent lager dan in 2019. Dit kwam door de gevolgen van de droogte in 2019 en late nachtvorsten.


Populariteit neemt toe

Dat biologisch kleinfruit aan populariteit wint bij de Duitsers, is terug te zien in de aankoopcijfers. Volgens het marktonderzoeksinstituut GfK zijn Duitse huishoudens in vijf jaar tijd vijf keer zoveel biologisch kleinfruit gaan kopen. Grote oorzaak van deze stijging zijn de blauwe bessen. Tussen januari en augustus 2021 kochten Duitse consumenten al 9 procent meer biologisch kleinfruit dan in heel 2020.

Verder schrijft NFO dat het aandeel blauwe bessen binnen de handel in biologisch kleinfruit stijgt en in 2020 is opgelopen naar 84 procent. Ook de aankoop van biologische frambozen is de afgelopen jaren gestegen. Ondanks een verdubbeling van de aankopen in de afgelopen vijf jaar nam het aandeel frambozen binnen het totale pakket aan kleinfruit af naar 11 procent.

De stijgende verkopen zijn goed te verklaren omdat biologisch kleinfruit bij steeds meer winkels verkrijgbaar is, maar het binnenlandse aanbod van de producten is onvoldoende om aan de vraag te voldoen. Tijdens het afzetseizoen komt het kleinfruit uit Spanje, Zuid-Afrika, Peru en Chili. Frambozen komen grotendeels wel van eigen bodem, omdat deze vruchten te kwetsbaar zijn voor wereldwijde handel.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  8° / 0°
  5 %
 • Woensdag
  10° / 2°
  5 %
 • Donderdag
  11° / 3°
  20 %
Meer weer