Geen andere uitbraken van Afrikaanse varkenspest in Mecklenburg

De uitbraak van Afrikaanse varkenspest in de Duitse deelstaat Mecklenburg-Vorpommern is beperkt tot één bedrijf. Dat blijkt uit intensief onderzoek. Ook bij wilde zwijnen is de besmettelijke ziekte niet aangetroffen.

Geen+andere+uitbraken+van+Afrikaanse+varkenspest+in+Mecklenburg
© Twan Wiermans

Deelstaatminister Till Backhaus van Landbouw maakte dat bekend tijdens een persconferentie. In de afgelopen week zijn zeshonderd monsters van gehouden varkens onderzocht op Afrikaanse varkenspest en 44 monsters van wilde zwijnen. Bij geen van die monsters is de virusziekte aangetroffen.

Daarnaast is intensief met een drone en speurhonden gezocht naar kadavers van wilde zwijnen. Die zijn rondom het bedrijf niet gevonden. De uitbraak van Afrikaanse varkenspest blijft dus beperkt tot de ene locatie van vierduizend vleesvarkens in Latendorf.


Varkens gedood

De varkens op dit bedrijf zijn gedood en afgevoerd en het bedrijf is al volledig gereinigd en ontsmet. De risico's op verdere verspreiding zijn daarmee volgens Backhaus verdwenen.


Over drie maanden verwacht de landbouwminister dan ook dat deelstaat Mecklenburg-Vorpommern weer de vrije status krijgt. Want dat kan na drie maanden, terwijl het na een uitbraak van Afrikaanse varkenspest bij wilde zwijnen een jaar duurt voor de vrije status weer kan worden verkregen.


Herkomst nog onbekend

De herkomst van de uitbraak op het vleesvarkensbedrijf is nog niet duidelijk. Het gevonden virus vertoont wel verwantschap met het Afrikaanse varkenspestvirus dat in de Duitse deelstaat Brandenburg en West-Polen is gevonden, dus op de een of andere manier komt het hier vandaan. Het traceringsonderzoek door het Friedrich Loeffler Institut loopt nog en heeft nog geen uitsluitsel opgeleverd.

In de besmette zone en bufferzone liggen vijftien bedrijven met minder dan honderd varkens en vier bedrijven met meer dan duizend varkens. De varkens van de kleine bedrijven worden opgekocht en ook van de grote bedrijven kunnen varkens worden opgekocht, als de afzet niet lukt. Voor de bedrijven buiten de spergebieden zijn geen problemen met de afzet te verwachten.

Backhaus heeft met de drie grote slachterijen waar de varkens naartoe gaan gesproken. Die hebben beloofd de varkens tegen de normale tarieven af te nemen. Wel zal het gepaard gaan met veel extra onderzoek en papierwerk om alle risico's te vermijden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
Meer weer