EU onderzoekt prijsstijgingen kunstmeststoffen

De Europese Unie (EU) gaat een onderzoek instellen naar de explosief gestegen kosten voor kunstmeststoffen. De Europese landbouwkoepel Copa-Cogeca pleit alvast voor afschaffing van de Europese invoerrechten op vloeibare ureum-ammoniumnitraat (UAN) meststoffen.

EU+onderzoekt+prijsstijgingen+kunstmeststoffen
© Twan Wiermans

De Europese boerenkoepel zegt dat sinds begin dit jaar de prijzen van stikstofmeststoffen verdrievoudigd zijn. De prijsstijging houdt verband met de stijgende wereldwijde vraag naar kunstmest en de hogere prijzen voor gas en zeevracht. Copa-Cogeca zet al enkele maanden vraagtekens bij het nut van de EU-antidumpingmaatregelen voor UAN-meststoffen.

In 2018 diende Fertilizers Europe een klacht in tegen de dumping van ureum-ammoniumnitraat-meststoffen op de wereldmarkt door onder meer Rusland, Trinidad en Tobago en de Verenigde Staten. Die leverden kunstmest onder de kostprijs van Europese producenten. De EU gaat nu uitzoeken of die dumping wel zo schadelijk is voor Europese kunstmestfabrikanten.


Importboetes opheffen

In april van dit jaar heeft Copa-Cogeca een verzoek gedaan de importboetes op te heffen. Ook Ierland heeft voorgesteld de heffing, desnoods tijdelijk, op te schorten. Vorige week werd de kwestie opnieuw door Ierland aangekaart in Brussel.


Het directoraat-generaal van internationale handel in Brussel heeft nu besloten alsnog een onderzoek te openen naar de daadwerkelijke impact van de antidumpingmaatregelen. Volgende week buigt de landbouwcommissie in het Europees Parlement zich over de kwestie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  19° / 10°
  50 %
 • Zondag
  22° / 9°
  70 %
 • Maandag
  19° / 12°
  30 %
Meer weer