De Lange strijdt met Maltese en Oostenrijker om hamer EU-parlement

CDA'er Esther de Lange moet in ieder geval afrekenen met twee fractiegenoten om de voorzittershamer van het Europees Parlement te bemachtigen. De Maltese christendemocrate Roberta Metsola en de Oostenrijker Othmar Karas doen ook een gooi naar de topbaan.

De+Lange+strijdt+met+Maltese+en+Oostenrijker+om+hamer+EU%2Dparlement
© Dirk Hol

De Lange, aanvoerder van de CDA'ers in het Europees Parlement en vicevoorzitter van de christendemocratische fractie, maakte zondag bekend dat ze voorzitter wil worden. Ze wil de sociaaldemocraat David Sassoli opvolgen, die volgens afspraak in januari plaatsmaakt voor een christendemocraat.

Vooral Metsola is een geduchte concurrent. Zij is al vicevoorzitter van het Europees Parlement en mocht de zieke Sassoli de afgelopen maanden veel vervangen, zelfs bij de 'troonrede' van de voorzitter van de Europese Commissie in september. In haar nadeel werkt dat de christendemocratische EVP-fractie maar twee Maltezers telt, al hebben ook de vijf CDA'ers en de zes Oostenrijkse partijgenoten van Karas maar een klein aandeel in de grootste fractie van het Europees Parlement.


Landbouw

De Lange heeft een wat breder profiel dan Metsola, die zich vooral heeft beziggehouden met migratie. De Nederlandse boog zich de afgelopen jaren over belangrijke dossiers als landbouw, begroting en klimaat. Het kan De Lange wel hinderen dat Brussel met de Belgische voorzitter van de raad van regeringsleiders Charles Michel en de Duitse commissievoorzitter Ursula von der Leyen al twee Noordwest-Europese kopstukken heeft.

Woensdag beslissen de Europarlementariërs van de EVP wie ze naar voren willen schuiven. In januari kiest het Europees Parlement zijn nieuwe voorzitter.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  10° / 8°
  85 %
 • Donderdag
  13° / 7°
  90 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  70 %
Meer weer