Europese subsidies voor boerenpolitici ter discussie

In het Europees Parlement is opschudding ontstaan over het voorstel van de Duitse politica Maria Noichl (SPD). Zij vindt dat actieve boeren niet mogen meestemmen over het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB). Noichl vindt dat Europarlementariërs die zelf GLB-gelden ontvangen, zich van stemming moeten onthouden.

Europese+subsidies+voor+boerenpolitici+ter+discussie
© Europese Unie 2021

Noichl sprak van 'duidelijke belangenverstrengeling' als actieve boeren zouden meestemmen over de hervorming van het GLB. De Beierse sociaaldemocrate zei vorige week in de landbouwcommissie dat deelname van boeren aan de EU-commissies weliswaar 'absoluut belangrijk en probleemloos is', maar niet bij sommige stemmingen over areaalbetalingen of subsidies.

Noichl citeerde een krantenbericht over de Oostenrijkse Europarlementariër Sarah Wiener (Die Grünen) die meer dan 350.000 euro aan rechtstreekse GLB-betalingen ontving. Voor Peter Jahr (CDU), een van de rapporteurs over de hervorming van het GLB, ging het om ruim 110.000 euro. De familie van CSU-parlementsleden Marlene Mortler heeft ruim 75.000 euro ontvangen en Ulrike Müller van de Vrije Kiezers kreeg een bedrag van gemiddeld vijf cijfers.


'Vuile campagne'

De Oostenrijkse Wiener sprak in een eerste reactie van een 'vuile campagne' van de SPD-politica tegen haar en andere boeren in de Agri-commissie. Ook de voorzitter van de landbouwcommissie, Norbert Lins (CDU), verdedigde de actieve boeren tegen de kritiek van Noichl. Lins benadrukte dat hij dankbaar was voor elke boer in de technische commissie.

Momenteel worden in Brussel en Straatsburg de laatste voorbereidingen getroffen voor de plenaire stemmingen begin oktober in het Europees Parlement over het nieuwe GLB. Noichl wees erop dat het in veel EU-landen gebruikelijk is dat politici zich van stemming onthouden, als het over hun eigen particuliere of zakelijke belangen gaat. Zij vindt dat de Europese stemprocedures daar op aangepast moeten worden.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  10° / 3°
  40 %
 • Woensdag
  11° / 3°
  20 %
 • Donderdag
  12° / 0°
  0 %
Meer weer