Stikstofexcretie melkvee te hoog

De melkveesector is er in het derde kwartaal van 2021 niet in geslaagd om de stikstofexcretie onder het onder het sectorale stikstofplafond te krijgen.

Stikstofexcretie+melkvee+te+hoog
© Dirk Hol

Demissionair landbouwminister Carola Schouten roept de sector dan ook op om nu eens echt werk te maken van het terugdringen van de excretie van stikstof door het ruweiwitgehalte in het melkveevoerrantsoen te verlagen. Daarover heeft zij al eerder afspraken met de sector gemaakt.

De stikstofexcretie van de Nederlandse melkveestapel ligt namelijk voor het derde kwartaal op rij boven het sectorale stikstofplafond. Dat blijkt uit uit de derde kwartaalrapportage 2021 over de fosfaat- en stikstofexcretie in dierlijke mest van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die de minister deze week naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.

Momentopname

In de kwartaalrapportage maakt het CBS steeds gebruik van de meest recente gegevens over de omvang van de veestapel, de melkproductie per koe en de beschikbaarheid en samenstelling van ruwvoer en krachtvoer. De gepubliceerde kwartaalrapportage over het derde kwartaal betreft een momentopname op basis van de situatie op 1 oktober 2021.

Voorzitter Wil Meulenbroeks van LTO-vakgroep Melkveehouderij denkt dat de stikstofexcretiecijfers in het vierde kwartaal van dit jaar een stuk lager liggen. 'Door de wisselende weersomstandigheden van deze zomer bevatten veel kuilen lage eiwitgehaltes. Ik verwacht niet dat boeren eiwit bij gaan kopen gezien de prijs die daar nu voor moet worden betaald.'

Keuzepalet

Meulenbroeks geeft aan dat er in de hele melkveesector wordt gewerkt om ook via managementmaatregelen het ruweiwitgehalte in het voer voor melkvee sectorbreed omlaag te krijgen. 'We werken aan een keuzepalet aan maatregelen. De individuele boer kan dan kiezen welke maatregel het beste bij zijn of haar bedrijf past', licht hij toe.

De fosfaatexcretie en de stikstofexcretie van de totale Nederlandse veestapel in het derde kwartaal zijn ook licht gestegen ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Beide excreties liggen nog steeds onder het nationale fosfaat- en stikstofplafond.

Op sectorniveau bezien zijn in het derde kwartaal ten opzichte van het voorgaande kwartaal alleen de fosfaat- en stikstofexcretie door varkens verder afgenomen. Voor de categorieën melkvee, pluimvee en overig vee is er juist sprake van een lichte stijging. Maar dit resulteert dus alleen bij melkvee in een overschrijding van het sectorale stikstofplafond.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  8° / 3°
  60 %
 • Maandag
  7° / 3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  5 %
Meer weer