Formatie trekt ongekend veel geld uit voor transitie

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie werken aan een fors landbouwfonds waaruit de transitie wordt betaald. Het zou gaan om meer dan 20 miljard euro tot 2030. Deze investering moet 50 procent stikstofreductie opleveren.

Formatie+trekt+ongekend+veel+geld+uit+voor+transitie
© Dirk Hol

De formerende partijen willen met het geld de transitie een boost geven en de stikstofuitstoot, klimaatverandering en waterkwaliteit aanpakken. Vooral voor veehouders bij Natura 2000-gebieden betekent dit een enorme opgave. Zij moeten kiezen tussen vrijwillig verplaatsen, stoppen, natuurinclusief boeren of innoveren.

Het beleid moet een stikstofreductie opleveren van 50 procent in 2030. Dat is meer dan waar landbouworganisaties voor pleiten. LTO stuurt aan op 40 procent in het plan 'Een duurzaam evenwicht', waar ook Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO-NCW, MKB Nederland en Bouwend Nederland aan meeschreven.


Om de transitie te bekostigen werkt het nieuwe kabinet aan een fonds van ruim 20 miljard euro. Dat is 5 miljard meer dan waar landbouworganisaties voor pleiten. Het transitiefonds moet de stoppers- en verplaatsingsregelingen financieren. Net als de innovaties voor bijvoorbeeld stalaanpassingen en het extensiveren van bedrijven.

Halvering van de veestapel is niet aan de orde, maar de hoeveelheid vee zal door het beleid hoe dan ook krimpen, mogelijk met wel 30 procent. Dit geldt zeker rondom de Natura 2000-gebieden, waar vooral de afname van het aantal bedrijven zal plaatsvinden. Doel is het verbeteren van de natuurkwaliteit.

Volgens bronnen in Den Haag wil het nieuwe kabinet met een 'genuanceerd' verhaal komen en zoeken naar draagvlak in de sector. Uitgangspunten voor het nieuwe beleid zouden een sector zijn die in balans is met de omgeving en een beter verdienmodel voor boeren en tuinders.
?u pagina 2 en 5

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  9° / 4°
  70 %
 • Zaterdag
  8° / 2°
  60 %
 • Zondag
  8° / 2°
  60 %
Meer weer