Europarlement onderzoekt veetransport aan grens Bulgarije en Turkije

Een delegatie van negen landen uit het Europees Parlement heeft een werkbezoek gebracht aan de Bulgaars-Turkse grensovergang Kapitaan Andrevo. Daar worden jaarlijks tienduizenden dieren vanuit EU-landen getransporteerd naar niet-EU-landen, waarbij geregeld sprake is van niet-naleving van EU-dierenwelzijnsregels.

Europarlement+onderzoekt+veetransport+aan+grens+Bulgarije+en+Turkije
© Persbureau Noordoost

De Europarlementariërs van de ANIT-dierentransportcommissie ontmoetten onderministers van landbouw, ambtenaren en Bulgaarse veterinaire experts. Ze bezochten de grensovergang en agrarische faciliteiten. De Europarlementariërs spraken ter plekke ook met dierenartsen en vrachtwagenchauffeurs van veetransporten.


Elk jaar verlaten tussen de 150.000 en 250.000 dieren de Europese Unie door de Bulgaarse grens met Turkije over te steken. Van daaruit worden ze verder naar het Oosten getransporteerd. Verbaasd hoorde de delegatie over een lichte daling van het aantal passerende dieren in de afgelopen jaren. Die kan mogelijk in verband worden gebracht met een toename van de export via zee op andere Europese locaties.


Water en voedsel

Uit eerdere waarnemingen bleek al dat met name het transport van dieren naar landen buiten de EU lang niet altijd goed gaat. Zo is de transportduur vaak te lang, zijn dieren soms te jong om veilig te kunnen reizen en is er soms sprake van een gebrek aan voldoende water of voedsel.

Tevens zijn er soms problemen met hittestress door de hoge temperaturen tijdens de zomermaanden. De Bulgaarse autoriteiten lieten weten dat zij problemen niet alleen kunnen oplossen, omdat het meeste vee niet eens afkomstig is van Bulgaarse boerderijen.De ANIT-onderzoekscommissie is in juni 2020 opgericht om schendingen van dierenwelzijn bij veetransporten te onderzoeken. Het richt zich vooral op de naleving van EU-regels door de EU-landen en de handhaving ervan door de EU-commissie.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer