5 vragen over het ongelukkige huwelijk tussen boeren en luchtballonnen

Al sinds de allereerste bemande ballonvlucht in Nederland in 1785 worden ballonvaarders niet altijd als welkome gast gezien op landbouwgrond. Gesprekken over een landingsvergoeding werden enkele jaren geleden gestaakt, vaste afspraken zijn er niet.

5+vragen+over+het+ongelukkige+huwelijk+tussen+boeren+en+luchtballonnen
© Persbureau Noordoost

Hoeveel luchtballonnen varen er in Nederland?

Momenteel zijn 405 luchtballonnen ingeschreven bij het Nederlands Luchtvaartuig Register. Hoeveel vluchten jaarlijks worden uitgevoerd door de ballonvaarders, is niet bekend. Hans van Hoesel, die veertig jaar ervaring heeft met ballonvaren, zegt dat dit niet wordt bijgehouden. Volgens hem is er geen zinnig getal te noemen.


Hoe lang bestaat er al spanning tussen boeren en ballonvaarders?

Gechargeerd gezegd al sinds 12 juli 1785, de dag waarop de eerste bemande ballonvaart in Nederland plaatsvond. Vanuit de paleistuin van Paleis Noordeinde werd gevlogen naar Zevenhuizen, waar de luchtballon door woedende boeren kapot werd geprikt. De echte overlast begon volgens boeren toen de ballonvaart commercieel werd en het aantal vluchten sterk toenam.Wanneer nam de commerciële ballonvaart een vlucht?

Het aantal aanbieders is sinds de jaren tachtig gestegen. Momenteel zijn er zo'n tien grote en een heel stel kleine aanbieders. Tien jaar geleden werd een dalende trend ingezet in het aantal commerciële vluchten, volgens Van Hoesel vanwege de vaak hoge prijzen. Hij verwacht dat het aantal aanbieders verder daalt. Door strengere Europese regelgeving wordt ballonvaart nog meer een hobbygebeuren.


Wat is er gebeurd met de ooit besproken landingsvergoeding?

LTO Nederland is hier sinds 2012 diverse keren over in gesprek geweest met de vereniging van amateurballonvaarders KNVVL en de belangenorganisatie van professionele ballonvaarders PBN, die inmiddels in KNVVL is opgegaan. Daarbij is nooit overeenstemming bereikt over wat een passende vergoeding is voor een landing op het land van een boer of tuinder. Veel commerciële ballonvaarders hanteren al jarenlang een basisbedrag van 35 euro en 2,50 euro per passagier.


Wat krijgt een boer nu als een luchtballon landt op zijn perceel?

Dat wisselt sterk, blijkt in de praktijk. Er zijn amateurballonvaarders die uit eigen beweging een landingsvergoeding van 100 euro betalen, maar ook partijen die een boer slechts de eerdergenoemde 35 euro of een fles wijn aanbieden als zij op hun grond landen. LTO vindt een landingsvergoeding van 100 euro, aangevuld met 10 euro per passagier, passend. De belangenbehartiger communiceert dat ook als advies naar leden. De landingsvergoeding staat los van een eventuele schadevergoeding.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  21° / 13°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 13°
  70 %
 • Zaterdag
  20° / 9°
  5 %
Meer weer