'Een mand vol ellende op het land'

Er landde weer eens een luchtballon op het land van melkveehouder Toon Hartman. Deze liet diepe sporen na in het grasland. Naar een gepaste schadevergoeding kan hij fluiten, want de veroorzaker is niet bereid de kosten voor de loonwerker te betalen. Een pleidooi voor bindende afspraken over de landingsrechten van deze luchtvaarders.

%27Een+mand+vol+ellende+op+het+land%27
© Persbureau Noordoost

Zondagavond 1 augustus was het weer eens zover; onder een hoop kabaal moest er weer eens een luchtballon landen bij ons in de wei. Een vlekkeloze landing werd het niet, waardoor er over de grond werd geschaafd en een baan van omgewoeld grasland ontstond.

De veroorzaakte schade aan het grasland was vergelijkbaar met wat wilde zwijnen aanrichten op hun doortochten. Ik heb het niet exact bijgehouden, maar dit zou weleens de tiende keer in zoveel jaren kunnen zijn dat hier een luchtballon is geland. Als grondeigenaar word je nog steeds afgescheept met een 'bedankt voor de moeite' en een fles sterke drank en een kleine fooi.


Ideale landingsbaan

Dit keer was het een grote mand met maar liefst 24 inzittenden die naar beneden kwam gebutst. Het perceel van ruim 5 hectare was natuurlijk een ideale landingsbaan. Nadat iedereen veilig was uitgestapt, begon het hele circus. De troep op een grote aanhanger laden en 50 euro aangeboden gekregen voor het ongemak.

Toen ik de schade aanschouwde en aangaf dat 50 euro niet voldoende was, werd de 50 euro ingetrokken en kwam er een fles goedkope champagne voor in de plaats

Toon Hartman, melkveehouder in Asten

Toen ik de schade aanschouwde en aangaf dat 50 euro niet voldoende was, werd de 50 euro ingetrokken en kwam er een fles goedkope champagne voor in de plaats. De rest moest ik maar met het management afwikkelen.


Feestje

Terwijl de passagiers langs de weg nog een feestje vierden op de goede afloop, inspecteerde ik nog even de schade en overdacht deze 'fantastische' zondagavond. Ik heb de fles champagne bij het restafval gedeponeerd, nadat ik het kaartje met de adresgegevens van het management eraf had gehaald.

Maandagmorgen contact opgenomen met GreetZZ Ballonvaarten om de schade te verhalen die zij hadden aangericht. Ik moest maar aangeven hoeveel vierkante meter was beschadigd en hoeveel uren ik kwijt ben om de schade te herstellen, dan konden zij bepalen wat volgens de LTO-richtlijnen de vergoeding was.


91 euro

Na wat selectief winkelen kwamen ze daarbij voor de door mij opgegeven 100 vierkante meter uit op het niet geringe bedrag van 91 euro, opgebouwd uit de kosten voor een beetje graszaad, beloning voor mijn uren en nog wat kwaliteitsverlies van het grasland.

Ik heb de loonwerker opdracht gegeven om het blok met daarin het beschadigde grasland door te zaaien. Dit heb ik in mijn schadeclaim opgenomen. Met 5 kilo graszaad en nog wat uurloon komt mijn totale kostenplaatje uit op 224 euro. Deze rekening is bij de ballonvaarder ingediend, maar die wil dit niet betalen. Het argument was dat het mijn keuze was om de loonwerker in te schakelen.


Zakelijk verschil

Daarna heb ik ook maar mijn eigen keuze gemaakt om mijn rechtsbijstandverzekering in te schakelen, maar zij nemen geen zaken in behandeling waarbij het 'zakelijk verschil' kleiner is dan 225 euro. Dus word je overgeleverd aan de 'liefdadigheid' van de ballonvaarder, die wel 22 betalende passagiers keer pakweg 200 euro ofwel 4.400 euro op zijn bankrekening mag bijschrijven.

Ik ben me er goed van bewust dat er veel belangrijkere zaken aan de orde zijn in de agrarische sector, maar ik vind dat dit ook weer eens aandacht verdient en dat er eindelijk eens bindende afspraken worden gemaakt over de 'landingsrechten' van luchtvaarders.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  10° / 8°
  75 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  90 %
 • Woensdag
  8° / 6°
  85 %
Meer weer