LTO adviseert 100 euro vergoeding voor ballonlanding

Deze zomer vinden veel ballonvaarten plaats. De landing is meestal op boerenland. Tijd om een eind te maken aan de onduidelijkheid over de vergoeding die hij kan vragen, vindt Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en pacht.

LTO+adviseert+100+euro+vergoeding+voor+ballonlanding
© Peter Smit

Wat is er onduidelijk aan de landingsvergoeding?

'Sinds 2012 zijn we meerdere keren in gesprek geweest met de vereniging van amateurballonvaarders KNVVL en de belangenorganisatie van professionele ballonvaarders PBN. Daarbij hebben we nooit overeenstemming bereikt over wat een passende vergoeding is voor een landing op het land van een boer of tuinder. De ballonvaarders hanteren al jarenlang een basisbedrag van 35 euro en 2,50 euro per passagier. Dat is eenzijdig door hen vastgesteld. Wij hebben daar nooit mee ingestemd.'

We hebben nooit overeenstemming kunnen bereiken over wat een passende vergoeding is voor een landing

Alfred Jansen, LTO-portefeuillehouder Veiligheid en pacht

Is dat een te lage vergoeding?

'Sommige boeren kunnen daarmee leven, anderen vinden dat echt te weinig. Ballonvaarders gebruiken nogal eens een vaste route, waardoor ze relatief vaak in hetzelfde gebied landen. Dus treft het vaak dezelfde boeren. We kunnen ons heel goed voorstellen dat je dan ook een betere vergoeding wilt, temeer daar het gaat om commerciele ballonvaartondernemingen die per vaart vaak wel vijftien tot twintig passagiers aan boord hebben. En dan gaat het om meer dan 35 euro.'

Waar denkt LTO dan aan?

'Wij vinden een landingsvergoeding van 100 euro, aangevuld met 10 euro per passagier, passend. Dat communiceren wij nu als een algemeen advies aan onze leden.'

Zijn er meer zaken die moeten worden geregeld rond ballonlandingen?

'We zijn het eerder wel eens geworden over een bergingsprotocol. Daarin zijn goede afspraken gemaakt. Voor zover wij kunnen nagaan, worden die door de ballonvaarders redelijk goed nageleefd.'

En wat als er door een landing of een lage vlucht schade wordt aangericht?

'Ook daarover konden we prima afspraken maken. De betreffende ballonvaarder moet zich melden bij de boer bij wie de schade is aangericht. Vervolgens kan die de ballonvaarder de schade verhalen op grond van de Wet aansprakelijkheid. Over het algemeen zijn de ballonondernemingen ook goed verzekerd voor dergelijke situaties.'

Maar wat als een ballonvaarder zich tegen de afspraken in toch niet meldt?

'Dan is het advies om kleur en kenmerk van de ballon op te schrijven en te melden bij de ballonvaardersvereniging. Die gaat op zoek naar de betreffende ballonvaarder, zodat de schade alsnog kan worden verhaald.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  8° / 0°
  10 %
 • Zaterdag
  10° / 4°
  10 %
 • Zondag
  10° / 4°
  10 %
Meer weer