Ballonvaart zoekt samenwerking

De Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart (KNVvL) wil meer samenwerken met boeren. Na de zomer heeft ze hierover overleg met LTO. Door de recessie en het slechte weer is het aantal ballonvaarten sterk achteruitgegaan.

Ballonvaart+zoekt+samenwerking
© Archief

De samenwerking is met name interessant voor multifunctionele landbouwbedrijven, stelt KNVvL-bestuurslid Karel Abbenes. 'Het mes snijdt aan twee kanten. De ondernemer ontvangt meer dan een paar tientjes aan landingsvergoeding doordat bezoekers ook de kaasmakerij bezoeken of op de camping staan. En wij kunnen meer mensen meenemen voor een ballonvaart.'

Volgens Gerbrand van 't Klooster, coördinator Omgeving van LTO Nederland, liggen er kansen. 'Ondernemers die zich onderscheiden trekken doorgaans klanten. Als je exclusief een arrangement kunt maken met een ballonvaarder, heb je wellicht een kansrijk businessmodel.'

Sterk verminderd

De laatste jaren is het aantal ballonvaarten sterk verminderd. Waar in hoogtijdagen 10.000 vaarten per jaar plaatsvonden, ligt dit aantal nu op een kleine 5.000.

Abbenes wijt de daling van het aantal vaarten onder andere aan de economische recessie. Maar ook het slechte weer speelt de ballonvaart parten. Het waaide te hard en regende te veel. En de relatief kleine percelen in Nederland maken het lastig om met hardere wind te landen. De kans op schade is dan groter.

Dit jaar registreerde de KNVvL zeven schademeldingen. Zo belandde er een schaap in de sloot en braken pinken uit. Voor schade zijn de piloten verzekerd. Over een landingsvergoeding zijn LTO en KNVvL dikwijls in gesprek geweest.

Wettelijk gezien hoeft een ballonvaarder geen vergoeding te betalen als hij op boerenland landt. Maar volgens Van 't Klooster is dat te kort door de bocht. 'Vaak word je als boer bij een landing onbedoeld gastheer. Een goede gast beroept zich niet louter op het recht van overloop, maar doet een passend voorstel.'

Speciale kaart

De organisatie van de Friese Ballonfeesten in Joure heeft daarom een speciale kaart voor de 35 deelnemende piloten waarop boeren staan die liever niet hebben dat er op hun land geland wordt. Maar de meerderheid heeft er geen problemen mee, geven Douwe Bijlsma van de Ballonfeesten en Pieter Kooistra van het Noordelijk Ballonvaart Centrum Joure aan.

'De laatste jaren is de ballonvaart een stuk professioneler geworden, ook de relatie met landeigenaren', zeggen ze. Het aantal vaarbewegingen is kleiner, dat ontlast de boeren ook. Wij werken naar volle tevredenheid samen met boeren. Elke dag kiezen we een 'boer van de dag' die gratis een ballonvaart mag maken. Voor de Ballonfeesten is er een boerenvaart, ook dan doen honderd boeren mee.'

Het draait volgens vleesveehouder en ballonvaarder Bart-Jan van Herk uit Haaren allemaal om respect. 'Dat betekent eerst netjes melden dat je geland bent. Wij weten wat een perceel waard is en wat voor liefde erin zit. Het gaat vaak niet eens zozeer om de financiële, maar om de emotionele waarde. Vaak worden we hartelijk ontvangen. De meesten zien het als leuke avond en drinken een glas champagne mee.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 5°
  75 %
 • Donderdag
  8° / 4°
  40 %
 • Vrijdag
  10° / 5°
  45 %
Meer weer