Onderzoeksbureau: 'PAN-conclusies bloembollen deugen niet'

Een herbeoordeling van het residu-onderzoek van de ngo PAN Nederland toont aan dat de aangetroffen gehalten en middelen op bloembollen wel veilig zijn voor insecten. Dat in tegenstelling tot de conclusies van PAN, stelt onderzoeksbureau Vertify.

Onderzoeksbureau%3A+%27PAN%2Dconclusies+bloembollen+deugen+niet%27
© Han Reindsen

Op verzoek van Royal Anthos, de koepelorganisatie van bloembollenhandelaren, analyseerde Vertify de resultaten uit het onderzoeksrapport van PAN (Pesticide Action Network). Daarnaast heeft Groen Agro Control bloembollen van de partijen uit het PAN-onderzoek die het heeft kunnen traceren, getoetst op residuen.

Uit de herbeoordeling blijkt onder andere dat een natuurlijke stof in narcis ten onrechte voor een niet-toegelaten middel is aangezien. Voor het onderzoek van PAN Nederland zijn zowel online als bij tuincentra 21 monsters van bloembollen gekocht en in een Duits laboratorium onderzocht op residuen. Volgens het rapport zijn hierin 22 verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen gevonden.


Afbraakproducten meegerekend

Vertify stelt dat dit aantal niet klopt, omdat afbraakproducten van middelen eveneens zijn meegerekend. Daarom gaat het nog om veertien aangetroffen middelen. Als daarbij de rapportagegrens van 0,05 milligram per kilo vers gewicht wordt aangehouden, die certificerende instanties en retailers gebruiken bij residuonderzoek, is het overgebleven aantal nog negen.


Volgens het PAN-rapport zijn vier niet-toegelaten middelen aangetroffen. Pan rekent Carbendazim mee, dat een afbraakproduct is van Thiophanat-methyl. Dat middel was ten tijde van de teelt toegelaten. Ook Methoxychloor komt in de analyses voor, maar dat heeft te maken met een natuurlijke stof in narcis. Van de achttien monsters waar PAN het over niet-toegelaten middelen heeft, resteren er dan nog twee. De aangetroffen gehaltes daarvan zitten ver onder de grens van 0,05 milligram.


Kwaad daglicht

Voorzitter Henk Westerhof van Anthos betreurt het dat gangbare bloembollen ten onrechte in een kwaad daglicht zijn gesteld. 'De titel van het rapport heeft het zelfs over een valstrik voor insecten. Gangbare bloembollen geven geen enkele reden tot zorgen voor insecten en kunnen prima worden geplant.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  29° / 15°
  10 %
 • Donderdag
  29° / 16°
  20 %
 • Vrijdag
  21° / 15°
  20 %
Meer weer