Nederland zet 1,1 miljard kilo tomaten af in 2020

De tomaat is in Europa de meest geconsumeerde groente. Nederland speelt een belangrijke rol als leverancier en zette in 2020 in totaal 1,1 miljard kilo tomaten af. Dat blijkt uit cijfers van GroentenFruit Huis.

Nederland+zet+1%2C1+miljard+kilo+tomaten+af+in+2020
© Twan Wiermans

Op een kleine 1.900 hectare worden in Nederland tomaten geteeld, waarvan 60 procent onder het keurmerk On the way to PlanetProof en 2 procent biologisch. De trostomaat beslaat met 49 procent het grootste teeltoppervlak in Nederland. In totaal werd 910 miljoen kilo tomaten geproduceerd in 2020.

De totale afzet bedroeg 1,1 miljard kilo in 2020. Daarvan werd 38 procent afgezet op de Duitse markt. 15 procent van de Nederlandse tomaten kwam in het Verenigd Koninkrijk terecht. Slechts 9 procent bleef in Nederland.De rol van Nederland op de Duitse afzetmarkt is groot. 48 procent van alle tomaten komt uit Nederland. Voor het Verenigd Koninkrijk is dit percentage 34 procent. In beide landen staat Spanje op de tweede plek. Mexico heeft de grootste rol in de wereldwijde export van tomaten. Nederland staat op de tweede plek en verzorgt 15 procent van het totale gewicht aan export van tomaten wereldwijd.

Een Nederlander consumeert 5,5 kilo verse tomaten per jaar. De trostomaat is het meest geliefd, daarna de pruimcherrytomaat. De meeste tomaten worden geconsumeerd in de avond, terwijl een aanzienlijk deel ook wordt gegeten als lunch of tussendoortje.
Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  22° / 14°
  5 %
 • Donderdag
  24° / 12°
  5 %
 • Vrijdag
  23° / 16°
  90 %
Meer weer