Plantengenen ontdekt die gevoelig zijn voor tomatenvirus

Onderzoekers van de Universiteit van Amsterdam (UvA) onderzochten plantengenen op gevoeligheid voor het tomatenbronsvlekkenvirus. De resultaten geven veredelingsbedrijven in de toekomst de kans resistente gewassen te telen. Dat meldt Folia, het journalistieke medium van de UvA.

Plantengenen+ontdekt+die+gevoelig+zijn+voor+tomatenvirus
© Twan Wiermans

Het tomatenbronsvlekkenvirus (Tomato spotted wilt virus, TSWV) is wereldwijd een groot probleem voor tuinders. Het is een apart soort virus, omdat het veel verschillende soorten planten en sommige soorten insecten kan infecteren. Het virus wordt overgedragen via trips. Het onderzoek grijpt in op de zwakke plek van het virus. 'Virussen kunnen zich niet zelfstandig vermenigvuldigen en hebben daarvoor een gastheer nodig', legt onderzoeker Tieme Helderman van de UvA uit.

Bij een virusinfectie in de plant rekruteert het virus factoren van de gastheer om zichzelf te vermenigvuldigen. Die factoren, vaak eiwitten, worden susceptibility (S)-factoren genoemd. 'Als we de genen die deze eiwitten maken in de plant uitschakelen, dan kan het virus zich dus minder goed of helemaal niet meer vermenigvuldigen. De planten zijn dan resistent voor het virus', zegt Helderman.

De onderzoeker vond vijf kandidaat-genen die noodzakelijk zouden zijn voor een TSWV-infectie en die nog niet beschreven waren in de literatuur. Ook werden zes planteneiwitten gevonden die essentieel zijn voor een virusinfectie. Deze plantengenen testte Helderman in de tabaksplant. 'Als je het juiste gen in de plant kunt uitschakelen, dan heb je gewassen voor de komende tien, twintig jaar beschermd.'


Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
 • Zondag
  22° / 16°
  90 %
Meer weer