Warmtekrachtkoppeling+verbetert+positie+in+2020
Nieuws
© Ruud Ploeg

Warmtekrachtkoppeling verbetert positie in 2020

De marktpositie van de aan het net leverende gasmotorwarmtekrachtkoppeling (WKK) is in 2020 verbeterd, meldt het onafhankelijke adviesbureau BlueTerra Energy Experts in Veenendaal.

De vooruitgang ten opzichte van van de al goede positie in 2019 is het gevolg van de uitbedrijfname van de Hemwegcentrale in Amsterdam en een toenemende export. Daarnaast werkt de verhoging van energiebelasting en opslag duurzame energie in het voordeel van de WKK voor het deel van de stroom dat zelf wordt gebruikt. De draaiuren en opbrengsten van netleverende WKK's zijn toegenomen, terwijl het opgesteld WKK-vermogen ten opzichte van 2019 nagenoeg gelijk is gebleven, aldus het adviesbureau.

Kolencentrales draaiden in het afgelopen jaar minder vanwege hogere productiekosten in vergelijking met aardgascentrales, mede als gevolg van een hogere CO2-prijs. Aardgascentrales zijn daardoor de meeste tijd prijszettend. 'Deze situatie is voor de aan het net leverende WKK gunstig. Daar komt nog bij dat gasmotor-WKK's in de tuinbouw alleen indirect worden geraakt door de stijging van de CO2-prijs, in tegenstelling tot grote aardgascentrales.'


Zonne-energie

BlueTerra Energy Experts waarschuwt wel dat zonne-energie sneller toeneemt dan verwacht. Daardoor neemt het aantal uren met zeer lage elektriciteitsprijzen midden op de dag al in 2022 verder toe. Deze ontwikkeling zet vooral in het tweede en derde kwartaal de draaiuren van de WKK onder druk. 'Op langere termijn is dit voor tuinders met een CO2-behoefte een lastige ontwikkeling, omdat de CO2 uit de WKK voor de teelt hard nodig is wanneer de zon schijnt.'


Het adviesbureau signaleert dat de WKK in de tuinbouw met levering aan het net een steeds belangrijkere bijdrage levert aan het stabiel houden van het elektriciteitsnet. Bedrijven met WKK's en belichting zijn flexibeler en kunnen opregelen en afregelen. Steeds meer ondernemers met WKK's en belichting doen mee in de noodvermogenpool van Tennet, constateert BlueTerra Energy Experts. 'Investeren in een nieuwe WKK voor alleen netlevering is tot 2022 redelijk rendabel en hangt mede af van de inpassing. Een investering in een WKK voor eigen belichting blijft zeer rendabel.'


Middellange termijn

Door toename van wind- en zonne-energie neemt de druk op WKK's op de middellange termijn toe. Een nieuwe investering in een WKK voor netlevering in 2024 is risicovol en in 2026 is het rendement matig, schat het adviesbureau in. Onzekerheid over regelgeving en fiscaliteit maken een inschatting van de marktpositie van de WKK in 2030 lastig.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer