Vlaamse+tomatenteler+haalt+ruim+een+derde+opbrengst+uit+wkk
Nieuws
© The Greenery

Vlaamse tomatenteler haalt ruim een derde opbrengst uit wkk

Vlaamse tomatentelers halen 38 procent van hun opbrengsten uit de warmtekrachtkoppeling (wkk) en 62 procent uit de teelt. Dit meldt het rapport 'Tomatenteelt in Vlaanderen' van het Departement Landbouw & Visserij.

Van het arbeidsinkomen komt 15 procent van de wkk en 85 procent van de tomatenteelt, berekent het rapport verder. Het arbeidsinkomen is het verschil tussen de opbrengsten en de totale variabele en vaste kosten.

De energiekosten van een gemiddeld Vlaams tomatenteeltbedrijf komen voor 94 procent voor rekening van de wkk-installatie door de aankoop van aardgas. 'De resulterende eigen geproduceerde energie wordt uiteraard voornamelijk geproduceerd voor de tomatenteelt. 42 procent van de totale variabele kosten wordt toegekend aan de tomatenteelt en 58 procent aan de wkk-installatie. Dat zorgt ervoor dat het grootste deel van het brutosaldo, 78 procent, wordt toegewezen aan de tomatenteelt', aldus de onderzoekers.


Energie-inkomsten

Een Vlaamse tomatenteler heeft in het Landbouwmonitoringsnetwerk van het Departement Landbouw & Visserij een bedrijf van gemiddeld 332 are. Per are wordt gemiddeld 5.641 kilo tomaten geproduceerd. De elektriciteit die telers leveren aan het elektriciteitsnet brengt gemiddeld 0,0529 euro per kilowattuur op, waardoor de verkoop van energie neerkomt op 1.493 euro per are.

De totale variabele kosten bedragen 3.136 euro per are. De aankoop van aardgas is hierbij veruit het belangrijkst, waardoor het aandeel van de energiekosten 60 procent van de variabele kosten bedraagt. De kosten voor seizoensarbeid liggen voor een Vlaams tomatenbedrijf gemiddeld op 370 euro per are. Dit komt overeen met een aandeel van 12 procent. 'De kosten voor zaai- en pootgoed maken 11 procent uit van de totale variabele kosten. Andere variabele kosten zijn onder andere verkoopkosten (4 procent), meststoffen (3,5 procent), substraatkosten (2,5 procent) en gewasbeschermingsmiddelen (2 procent).


Vaste kosten

De totale vaste kosten bestaan uit bijna een derde aan loon voor vast personeel. Afschrijvingen vertegenwoordigen 31 procent van de vaste kosten, gevolgd door de kosten voor grond en gebouwen met een aandeel van 21 procent. 'De hoge vaste kosten duiden op grote investerings- en onderhoudskosten voor onder andere kassen en wkk-installaties', staat in het rapport.

De tomatenteelt in België is vrijwel geheel geconcentreerd in Vlaanderen, waarbij de provincie Antwerpen driekwart van het areaal omvat. Ongeveer 160 telers zijn actief met een totaalareaal van meer dan 500 hectare. Via producentenorganisaties worden jaarlijks meer dan 200 miljoen kilo tomaten verhandeld met een omzet van meer dan 150 miljoen euro. De analyse van het departement vond plaats op tomatenbedrijven met een wkk uit het Landbouwmonitoringnetwerk in de periode 2014-2018.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  15° / 11°
  50 %
 • Donderdag
  16° / 10°
  20 %
 • Vrijdag
  17° / 11°
  70 %
Meer weer