Rapport+schetst+toekomst+Wkk+rendement
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Rapport schetst toekomst Wkk rendement

Naar verwachting draaien in 2020 met name de ‘must-run’- Wkk installaties, eenheden die volcontinue moeten draaien, niet kostendekkend. De marktpositie van flexibele Wkk-installaties is wat beter, maar als ook de benodigde vervangingsinvesteringen worden mee genomen, is ruim 50 procent van dit Wkk-vermogen in 2020 niet rendabel.

De must-run installaties beslaan circa 20 procent van het opgestelde Wkk-vermogen.

Deze conclusies volgen uit een studie van onafhankelijk advies- en onderzoeksbureau CE Delft en DNV GL naar Wkk installaties in glastuinbouw en industrie, uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Economische Zaken.

Richting 2030 is wel een lichte verbetering in de marktpositie van Wkk-installaties te voorzien, stellen de onderzoekers.

Factoren

De ongunstige marktpositie wordt veroorzaakt door factoren als een hoge gasprijs, een lage elektriciteitsprijs en een lage prijs van CO2-emissierechten. Deze leiden er toe dat ook andere gasgestookte installaties in een ongunstige positie verkeren.

Het afschakelen van WKK-installaties kan leiden tot substantiële groei van CO2-emissies. Dit is afhankelijk van het type installaties dat de stroomproductie overneemt, kolen- of gascentrales.

Geothermie

De belangrijkste opties voor verduurzaming van de warmtevraag in industrie en glastuinbouw zijn biomassa en geothermie, maar deze opties zijn alleen rendabel met subsidies. Deze vallen binnen het kader van de SDE+-regeling.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  23° / 8°
  0 %
 • Dinsdag
  23° / 7°
  10 %
 • Woensdag
  22° / 13°
  85 %
Meer weer