Nederland werkt met VS aan 'Fruitboomgaard van de toekomst'

Nederlandse agrifoodtechbedrijven bundelen voor de 'Fruitboomgaard van de toekomst' de krachten met bedrijven, kennisinstellingen en telers in eigen land en in de Amerikaanse staten Californië en Washington.

Nederland+werkt+met+VS+aan+%27Fruitboomgaard+van+de+toekomst%27
© Vidiphoto

Doel van de dertig betrokken partijen is om de belangrijkste uitdagingen op het gebied van automatisering en robotisering voor de fruitteelt op te lossen. Ondernemersorganisatie FME, NLWorks (innovatieve ondernemers), agrifoodtechbedrijven, kennisinstellingen en overheden uit zowel Nederland als Californië en Washington tekenden daarvoor deze week een samenwerkingsovereenkomst.

Om innovatie te versnellen en kansen te creëren voor Nederlandse agrifoodtechbedrijven, heeft FME in 2018 het initiatief genomen voor een samenwerking met de de Amerikaanse staten Californië en Washington. Deze overeenkomst komt daaruit voort en biedt mogelijkheden voor uitbreiding van het internationale netwerk op het gebied van fruitteelt.


Technologie versnellen

De overeenkomst helpt om door een publiek-private samenwerking nieuwe technologie voor de fruitteeltsector te versnellen. Dat is nodig om te kunnen voorzien in de stijgende behoefte van voldoende voedsel, duurzaamheidseisen, milieu en voedselveiligheid. Maar ook vanwege het dalend aantal werkende mensen dat beschikbaar is in de fruitteelt.

De vier belangrijkste onderwerpen om 'Fruitboomgaard van de toekomst' mogelijk te maken, zijn goede sensortechnologie, datamanagement, robotisering/automatisering en vormgeving van de boomgaard.


Samen sneller innoveren

Nederland loopt voorop in sensortechnologie en datamanagement en de staat Washington in robotisering/automatisering en vormgeving van de boomgaard. 'Door samen te werken, doen we minder dingen dubbel en kunnen we sneller innoveren', geven de partijen aan.

'Daarnaast biedt de samenwerking een belangrijke component om de business te versterken. Met een appel- en perensector die tien keer groter is dan Nederland, draagt het ook direct bij aan het vergroten van de markttoegang en businesskansen.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Donderdag
  25° / 11°
  20 %
 • Vrijdag
  28° / 14°
  5 %
 • Zaterdag
  30° / 15°
  20 %
Meer weer