Vogelgriep op vleeskuikenbedrijf in Grootschermer

Op een pluimveebedrijf in het Noord-Hollandse Grootschermer is vogelgriep vastgesteld. 107.000 dieren worden vandaag geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Vogelgriep+op+vleeskuikenbedrijf+in+Grootschermer
© Michiel Elands

Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep (HPAI), laat het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit weten.

Binnen een straal van 1 kilometer ligt ook nog een ander pluimveebedrijf met 18.700 vleeskuikens. Dit bedrijf wordt geblokkeerd en intensief gemonitord op vogelgriep. Dit tweede bedrijf wordt niet geruimd, omdat er binnen een straal van 10 kilometer geen andere commerciële pluimveebedrijven zijn. In die zone van 10 kilometer rondom beide bedrijven geldt wel een vervoersverbod voor pluimveemest en gebruikt strooisel en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.


Vrijdag was er al een klinische verdenking van HPAI op het getroffen bedrijf gemeld bij de NVWA. Het gaat om twee stallen met elk 40.000 dieren en één stal met 27.000 dieren. De dieren in een van de stallen vertoonden de verschijnselen van vogelgriep met een hoge uitval en luchtwegproblemen. Vrijdagavond heeft de NVWA monsters genomen. Vandaag volgde de uitslag dat deze monsters positief zijn bevonden op AI serotype H5.


Vogelgriepuitbraken in Nederland. (Bron: WUR)Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer