Kinderen speuren door en leren over het platteland

Een interactieve en leerzame speurtocht voor kinderen langs maisvelden, aardappelpercelen, weilanden en varkens. Varkenshouder Arno van Son uit Valkenswaard hoopt dat er daardoor meer begrip komt voor boeren en tuinders.

Kinderen+speuren+door+en+leren+over+het+platteland
© arno van son

De lancering van de speurtocht, een route van 2,5 kilometer rondom de boerderij van Van Son, was een week geleden. 21 bovenbouwleerlingen van een basisschool uit Valkenswaard gingen in drie groepen uiteen om, uitgerust met een tablet, de speurtocht te voltooien.

'Ze moeten Rosie, een varkentje dat haar vriendjes kwijt is, terugbrengen naar de boerderij', legt Van Son uit. 'Daarvoor moeten ze onderweg opdrachten uitvoeren, worden weetjes verteld en moeten ze vragen beantwoorden. Op die manier leren ze spelenderwijs meer over de agrarische sector. Wat groeit er op een perceel, waar komt de melk vandaan en hoe leven varkens?'

Ook krijgen de kinderen een virtuele rondleiding door een koeienstal via een 360 graden gedraaid filmpje dat is opgenomen bij de Borkelse melkveehouder Teun Schellekens. Van Son: 'Op die manier lijkt het net alsof je echt in de melkstal staat. Uiteindelijk zijn ze er ongeveer anderhalf uur zoet mee.'

Het lijkt net alsof je echt in de melkstal staat

Arno van Son, varkenshouder in Valkenswaard

Leader-subsidie

De kiem voor de speurtocht is gelegd toen de varkenshouder een beroep deed op een Leader-subsidie die vrijkwam voor gebiedsontwikkeling als compensatie voor de aanleg van de nieuwe N69.

'Mijn vaders ouderlijk huis, niet ver van de varkenshouderij, is een oude cultuurhistorische boerderij en daar wilden we al langer iets mee doen. Ik heb hier toen een projectplan voor geschreven, samen met ZLTO. We wilden op die plek een multifunctionele locatie realiseren en een interactieve speurtocht voor kinderen was daar onderdeel van. Het doel van onze plannen is burgers meer te betrekken bij de agrarische sector, op een laagdrempelige en leuke manier.'


Het betrekken van burgers is niet nieuw voor Van Son. In een van de nieuwe varkensstallen is een grote zichtruimte gerealiseerd met uitgebreide uitleg over de varkenshouderij en welke producten er, naast vlees, allemaal worden gemaakt van varkens. Twee jaar geleden startte hij samen met zijn zus ook nog een agrarische kinderopvang. En daar blijft het dus niet bij.

In de oude boerderij worden op termijn vakantieappartementen en vergaderruimten gerealiseerd. De verbouwing is in volle gang, maar de speurtocht is dus al opgeleverd. 'Dat moest ook wel. De deadline voor de Leader-subsidie was oktober', zegt Van Son. 'We hebben nu aan onze verplichtingen voldaan.'


Première van speurtocht

Samen met neefjes en nichtjes en wat bekenden heeft Van Son een paar keer proefgedraaid voordat de interactieve speurtocht vorige week vrijdag in première ging. De primeur verliep vlekkeloos. 'De kinderen reageerden superenthousiast. Dat was heel leuk om te horen.'

De ondernemer wil de speurtocht verder uitbreiden. Daarbij zoekt hij samenwerking met bedrijven uit de buurt. 'Ik wil zowel agrarische bedrijven als bedrijven uit de recreatiesector betrekken bij de speurtocht. Zo hopen we een mooie wisselwerking te krijgen. En het is natuurlijk mooi als we zo'n tocht op meerdere plekken kunnen realiseren, het is tenslotte digitaal.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Dinsdag
  11° / 4°
  50 %
 • Woensdag
  10° / 4°
  50 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  40 %
Meer weer