Roep om aandacht voor arbeid en innovatie in paddenstoelensector

Personeel, huisvesting, champost, opleidingen en de hoge compost- en energieprijzen, waren donderdag het gesprek van de dag tijdens de Nationale Paddenstoelendag in het Gelderse Ammerzoden. De actualiteiten in de sector kwamen volop aan bod.

Roep+om+aandacht+voor+arbeid+en+innovatie+in+paddenstoelensector
© Wim Hollemans

'Het arbeidsprobleem is het grootst', zegt Han van Hemert van Champignonkwekerijen De Hopwaag, waar de bijeenkomst plaatsvond. 'Het is ontzettend moeilijk om aan personeel te komen en de arbeidskosten zijn hoog.' Het probleem is volgens de champignonteler ook dat de mechanisatie in de sector uitblijft. 'Het is niet eenvoudig om te robotiseren vanwege de inrichting van onze teelt met staanders en bedden boven elkaar.'

Verder voorziet Van Hemert dat 2022 door de hoge kosten een moeilijk jaar wordt. 'De compostprijzen zijn schreeuwend duur en dat zien we voorlopig nog niet terug in de uitbetaling. Daarbovenop komen nog eens de hoge energieprijzen en gestegen personeelskosten.' LTO-vakgroep Paddenstoelen onderhandelt met marktpartijen voor betere prijzen.


Belangrijke economische factor

Provincie Gelderland ziet eveneens het belang in van een gezonde paddenstoelensector. De teelt maakt onderdeel uit van de tuinbouwsector, een belangrijke economische factor in regio Rivierenland. 'Paddenstoelen zijn een prachtproduct, waar we trots op kunnen zijn', zegt gedeputeerde Peter Drenth.

'De paddenstoelensector in Gelderland kan een belangrijke bijdrage leveren aan de toenemende vraag naar plantaardige eiwitten. Het blijft wel een uitdaging voor ondernemers, net als in andere sectoren binnen de land- en tuinbouw, om een goede prijs te krijgen voor dit hoogwaardige product.'


Samenwerkingsverband

De Nationale Paddenstoelendag is een initiatief van Mushroom Office, ZLTO, LTO-vakgroep Paddenstoelen en het Paddenstoelenpact. 'Een krachtig samenwerkingsverband van overheid, sector en onderwijs', stelt Henny van Gurp van Paddenstoelenpact. Onderwijs en innovaties zijn een terugkerend thema tijdens de Nationale Paddenstoelendag. 'Het is belangrijk om de jonge generatie aan te laten haken bij de actualiteiten en huidige ontwikkelingen.'

Ook Drenth benadrukte het belang van de sector om te innoveren en verduurzamen. 'Via Greenport Gelderland ondersteunen we deze sector met het bijbehorende Paddenstoelenpact. En in onze kadernota Agrifood Toekomst voor de Gelderse boer beschrijven we welke ondersteuning we geven aan bedrijven bij de noodzakelijke toekomstgerichte stappen naar een duurzame tuinbouw.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  9° / 7°
  95 %
 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
Meer weer