Vakgroepvoorzitter: 'Kostprijs paddenstoelen stijgt zeker 10 procent'

Voorzitter Tom van Wijk van de vakgroep Paddenstoelen van LTO Nederland meldt dat er serieuze zorgen zijn bij Nederlandse telers van paddenstoelen over de snelle stijging van hun teeltkosten.

Vakgroepvoorzitter%3A+%27Kostprijs+paddenstoelen+stijgt+zeker+10+procent%27
© Vidiphoto

Welke kosten stijgen vooral?

'Net als in veel andere sectoren worden ook de paddenstoelentelers geconfronteerd met duurdere grondstoffen en hogere energiekosten. Met name de kosten voor substraten en ook de verpakkingsmaterialen stijgen snel. Wat verder zwaar weegt, zijn de hogere arbeidskosten. Deze worden veroorzaakt door de krapte op de arbeidsmarkt en de verwachte verhoging van het minimumloon. Bij de verse teelt is arbeid vanwege de handmatige oogst goed voor ongeveer de helft van de kostprijs.'

Dit is een sector met veel perspectief. Paddenstoelen zijn gezond, duurzaam te telen en passen naadloos in de eiwittransitie

Tom van Wijk, voorzitter LTO-vakgroep Paddenstoelen

Wat is ongeveer de kostprijs?

'Tot voor kort rekenden we afhankelijk van de maatsortering met ongeveer 1,50 tot 1,60 euro per kilo. Nu gaan we ervan uit dat de verse champignons gemiddeld 15 cent per kilo meer moeten opbrengen om rendabel te kunnen telen.'

Hoe reageert de markt op deze stijging van de kostprijs?

'We hebben vanuit LTO Nederland goed overleg met Nederlandse retailers via project 'Waardecreatie in Ketens'. Er is begrip voor onze situatie en Albert Heijn en Jumbo doen er alles aan om zoveel mogelijk Nederlands product te verkopen. Probleem is echter dat telers meer elkaars concurrenten worden op de binnenlandse markt.

'Groter is de uitdaging op de exportmarkt, daar is nog steeds een substantieel deel van onze productie voor bestemd. Onze belangrijkste concurrent Polen heeft een kostenvoordeel. Ook voor de export zullen de prijzen dus moeten stijgen.'

Wat is het advies aan de telers om met deze situatie om te gaan?

'Op de markt moeten telers beter samenwerken om ervoor te zorgen dat de werkelijke teeltkosten ook worden betaald. Wij zijn als vakgroep daarover in overleg met onder meer telersvereniging Funghi en de retail. Verder is het goed voor elke teler om zijn bedrijfseconomisch model onder de loep te nemen. Wellicht is het een optie om waar mogelijk te kiezen voor andere teeltschema's en andere afzetpatronen.'

Waarom is voor Nederland een gezonde paddenstoelensector zo belangrijk?

'De paddenstoel is een fantastisch product met een enorm perspectief. De consumptie stijgt alleen maar en daar moeten we verder op inzetten. Paddenstoelen zijn gezond, duurzaam te telen en passen bovendien naadloos in de eiwittransitie. Dit is absoluut een sector waar Nederland trots op kan zijn.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Woensdag
  9° / 2°
  70 %
 • Donderdag
  10° / 3°
  70 %
 • Vrijdag
  11° / 2°
  50 %
Meer weer